Seyir (Piraye) inceleme
2021 4. kitabı
Vasat kişisel gelişim kitabı, kötü roman. Kitap temelinde Mina karakterinin bağımlı bir kişilikten farkındalıkla evrilmesini ve sağlıklı bir bireye dönüşmesini konu ediyor ama: öncelikle edebi dil açısından oldukça sıkıntılı. okunurluğu yoracak kadar fazla devrik cümle var. ilk bölümde mina ve celal karakterleri üstünden narsisist-bağımlı ilişkisi irdelenmeye çalışılmış ancak yazarın psikoloji okur-yazarlığı epeyce zayıf duruyor. Mina başından beri ne yaptığının, tutarsızlığının farkında olarak konuşuyor. bağımlı kişiliğin her zaman bağımlılığını dışlayacak iyi bir gerekçesi vardır ama mina'nın gerekçesi yok. bütün bu mevzuları karakterin iyileştikten sonra anlattığını var sayalım diyeceğim ki mümkündür. fakat bize sunulan anlatı süreç içinde devam ediyor. yani okurun karakterin değişim sürecine tanık olması bekleniyor. kaldı ki celal karakteri sadece narsisist değil, sosyopat-narsisist. mina'ya başından beri bağımlılığını tetikleyecek tek bir şey vermiyor. (narsisist bağımlı kişiliğe bağımlılık yaratacak bir malzeme verir. çok iyi davranır, çok iyi hissettirir, onu göklere çıkarır ve sonra oradan aşağı atar. bağımlı kişilik de sonrasında o iyi davranışları, o mutlu hissettiği zamanları geri kazanmak için narsisistin her dediğini yapar. narsisist partnerinin bütün bu anormal davranışlarına da kendini inandırdığı bir kılıf uydurur. celal, mina'ya tek bir umut vermiyor, tek bir iyi davranışta bulunmuyor ama mina deli divane hiç olmayan bir şeyi kazanmaya çalışıyor ve bunu her şeyin farkında olarak yapıyor. hatta daha adamla tanışmadan iyi biri olmadığına dair uyarılıyor. bu durumda mina'ya kişilik bozukluğu var demekten ziyade kıt akıllı demek daha uygun düşüyor. hikaye başından inandırıcılığını yitiriyor zaten. (bu arada bütün narsisist kurbanları bağımlı kişilik değildir. gayet sağlıklı bir insan da narisisistin tuzağına düşebilir. sağlıklı birey genelde bu davranışların değişeceğini umarak partnerini anlamaya çalışır. bağımlı kişi kendine partnerini savunacak bir gerekçe bulur. mina bağımlı değil, sağlıklı değil, atipik hiç değil. birkaç ay içinde nefesle, yogayla, konuşmayla değişmesinin imkansız olduğu kadar sorunlu olduğu belli ama nesi olduğu belli değil.) celal'in sosyopat tasviri ve sosyopatlığının arka planı ana karakter olan mina'nınkinden çok daha tutarlı ve inandırıcı. bu arada mina'nın cinsel probleminin tam adı: disparoni kaldı ki sıkıntısının fiziksel olma ihtimali de çok yüksek. cinsel ilişki esnasında orgazm taklidi yapmasını psikolojik olarak açıklayabiliriz ama disparoni için hiç doktora gitme gereği duymamasını neyle açıklayacağız? ikinci bölümde mina'nın ma karakteriyle tanışması ve iyileşme süreci var. ma birtakım nefes teknikleri ve yoga benzeri meditatif şeylerle mina'nın iyileşme sürecine katkıda bulunuyor. tamam, çok güzel ama ne yaptıklarını bilmiyoruz bu bir, mina gibi bir kıt akıllının nasıl dönüşüp bu hale geldiğini hiç anlamıyoruz bu da iki. zaten bir süre sonra kitap kişisel gelişimci yazarın kendini pazarlama yöntemine dönüyor. bağımlı bir kişinin iyileşmesinden bahsediyoruz ve neden iyileştiğini anlamamız mümkün değil. ki bağımlı kişiliğin iyileşmesi çok çok zordur. bu durum da mina'nın kişilik bozukluğu olmadığını, bildiğiniz aptal bir kadın olduğunu doğruluyor. Kİtabın ikinci bölümünde mina ve ma arasına geçen bazı güzel diyaloglar vardı. sanırım 3-4 yer işaretledim. onun dışında elle tutulur hiçbir şey bulamadım. üçüncü bölüm zaten mina'nın düzgün insan olması. kitabın kapak tasarımı güzel, ciltli olanın yazıları fena halde küçük. yine bir bestseller hayal kırıklığı olmaktan öte gidemedi.
Psikoloji
SeyirPiraye · Mona Yayıncılık · 202115,2bin okunma