2017 10. kitabı
Okunma: 10 Mart 2017 18:38
Roman kahramanı K. bir sabah kalkar tutuklandığını öğrenir.İşte bu absürd roman böyle başlar.Aslında romanda gerçekdışı olarak görülen çoğu şey günümüz koşulları ile karşılaştırıldığında realisttir.Bu romanda korkunun hüküm sürdüğü,karanlık bir dönem resmedilmektedir.Her şeyin korku ile yönetildiği, insanların sistemden daha değerli olmadığı,itiraz etme hakkının olduğu fakat itiraz ettikten sonra neyin olabileceğinin belli olmadığı ve mutlak itaatin hüküm sürdüğü bir dönemde olaylar geçmektedir. Yazar Kafka’da aslında kendisi de bir hukuk doktorudur.Kafka’nın bu romanı derin ve imgesel bir romandır.Olaylar gerçeküstü bir ortamda geçer.Bu bir roman olduğu için realist olma zorunluluğu da yoktur aslında. Olaylar gerçek dışı ama günümüzde gerçektir:) Kitabı okuduğunuzda ve güncelle karşılaştırdığınızda ne demek istediğimi anlayacaksınız. Romanda yargıç,savcı,avukat gibi kavramlar net değildir.Yani alışık olmadığımız bir dava alışık olmadığımız mahkeme ortamında görülmektedir.Burada aslında roman karakteri K.’nın yargıcı da kendisi olduğu,kendi kendini yargıladığı anlaşılmaktadır.Ayrıca davalı K.kendinin ne ile suçlandığını bilmemekle birlikte bu konuda kimsede ona bir suçlama yöneltmemektedir. Bu romanda anlatılmak istenen bence; tüm evreni kapsayan bir yasanın olduğu,bu yasaya göre yargılamanın farklı ortamlarda ve farklı yargılama sistemi ile görülmesi gerektiğidir.Bu yasa evrenin uyumunu sağlayan gerçek yasadır.Bu yasa ihmal edildiğinde ise kul yapısı olan başka bir yasa (reel hukuk sistemi) devreye girmektedir.Burada bence hukuk ile yasa kavramlarının ayrımı ifade edilmektedir.Hukuk-Vicdanı,Yasa ise Kanunları ifade etmektedir. Kafka’nın bu eserinde hukuka,yasaya,bürokrasiye ve kurumlara kara mizah yoluyla bakıp eleştirmektedir. Bu eser imgelere dayandığından daha dikkatli,sindire sindire fakat çok ara vermeden okunması gereken bir eser.Ben bu eseri böyle yorumladım.Fakat farklı yorumlarda çıkartanlar olabilir.Herkese iyi okumalar. Saygılarımla.
Hukuk
DavaFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202163,9bin okunma