Ve Sonra Biri Başkan Oldu
2019 25. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2019 11:27
Bir adaya düşseniz yanınıza ne alırdınız sorusunda düşülecek ada bura olsa yanıma sadece sevdiğim kadını alırdım. Huzur var, mutluluk var, sessizlik var. Şehir hayatı içinde yapılan saçma sapan kavgalar mücadeledeler aslında hep bunlar için yapılıyor. Biz insanlar doğru şeyler için yanlış mücadeleler veriyoruz. Örneğin kavga ediyoruz huzura ermek için birinin kafasını gözünü yarma peşinde gidiyoruz ya da yalan söylüyoruz mutluluğu kaybetmemek için bu işlerin sonucunda belki birkaçımız huzura, mutluluğa erişebiliyoruz ama sütün içine bir damla dahi siyah mürekep konulsa o süt beyazlığından ödün verir. Beyaz olur kirli beyaz... Kimse kirli beyaz bir sayfa istemez hayatında. Doğru şeyler için mücadele ederken birimizin aklına kural koymak gelmiş kurallar olursa doğru şeylere giden bir yol çizilmiş olurdu bu mantık güzeldi çünkü önceden boş bir arazi vardı ve o arazinin herhangi bir ucu hedefe çıkardı artık gidilmesi ve gidilmemesi gereken yollar çizilmiş oldu. Yollar güzeldi ama bu yollarda adil olmayan şeyler oldu kimi yolu kesti kimi yolu bozdu kuralların eli kolu yoktu bunları tutamadı dediler bu kuralların uygulanışını teftiş edecek birini seçelim onu da seçtik çok güzel oldu ancak yolunda gitmeyen bir şeyler vardı. Kurallar cansız nesneydi onların birilerini ya da birisini kayırması söz konusu olmazdı herkese aynıydı fakat kuralların başına diktiğimiz kişi insandı. İnsan duyguları olan bir varlıktı gönlünü hoş tutanın yolunu açtı işine gelmeyenin yolunu kesti. Bu öyküde bu iki şeyin önemi yitik durumdaydı çünkü hiç kimse bir başkasının özgürlük alanına girmiyor, taciz etmiyor, kısıtlamıyordu ta ki Başkan gelene değin. Başa dönelim bir arazi var elimizde ve boş bir ucu mutluluğu çıkan müdahale edilmemiş, yol çizilmemiş burada neler olabilirdi bir yola çıkardınız sizi durduran ya da size yol gösteren olmayacaktı böylelikle kaderiniz yalnızca sizi etkileyecekti ama kurallar ve denetçilerin koyunca birilerini tatmin etmeniz birilerinin boyunduruğu altında yaşamanız gerekecektir. Bu yüzden kurallar ve denetçileri bir işinize yaramaz herkes kendi kaderine sadık kaldıkça ve yaşadıkça başkalarına hiçbir maraz doğmaz. Başkan da seçseniz, ordu da koysanız cezada verseniz bir şey değişmez kendi kişiliğinizi geliştirmedikten sonra.
Son AdaZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 201362,2bin okunma