2021 68. kitabı
24 yaşında, tıp fakültesini dereceyle bitirmiş olan doktor Bomgard, zorunlu hizmeti için, Eylül 1917'de, Moskova'dan uzak N. Bölgesi denilen yere gönderilir. Gittiği yerde başka doktor olmayan Bomgard, 2 hemşire ve 1 de sağlık çalışanıyla göreve başlar. Tüm bilgisi teoriden ibarettir. Gün gelir 100'e kadar hasta kabul eder. Her baktığı hastadan edindiği tecrübe zamanla pratik olarak da geliştirir doktorumuzu. 1917 Ekim Devrimi'nin ayak seslerinin duyulduğu, "kadercilik" ve batıl inancın hüküm sürdüğü, zorlu iklim şartlarında buz gibi bir hastanede gencecik idealist doktorun ruh halini düşünebiliyor musunuz? Zorlu bir sınav verir Bomgard. Tüm müdahalelerine rağmen elinden kayıp giden hastalarının ardından çektiği acıdan, "neden tıp fakültesine gidip mezun oldum sanki" diye isyan etse de zaman zaman, ücra bir kasabada köylü halka şifa dağıtmanın haklı övüncünü yaşar. 1918'de artık tecrübeli doktor olan Bomgard, şehirde donanımlı bir hastanede göreve başlar. Ama "Yine de iyi oldu o bölgede bulunmam. Cesur bir insan haline geldim. Artık hiç korkmuyorum. Tedavi etmediğim ne kaldı ki? Var mı kalan bir şey?" diye de duygularını dile getirir. Kendisi de tıp fakültesi mezunu olan Rus yazar Bulgakov o kadar güzel yazmış ki kitabı, yabancısı olduğumuz terimler bile kitabın tadından bir şey eksiltmiyor. Hele içine kattığı kıvrak zekâsıyla konuşturduğu "mizah yeteneği takdire şayan. Siyasi hicivlerle yazdıkları resmi çevrelerden tepki görüp aforoz edilen yazarın 1930'a doğru yapıtlarının yayımlanması fiilen yasaklanmış. Ama o vazgeçmemiş. Ölümüne dek başyapıt niteliğinde eserler üretmeye devam etmiş. 1925-1926 yılları arasında dönemin tıp dergilerinde tefrika edilmiş 9 bölüm başlığı altındaki hikâyeler oldukça yüreğe dokunan türden, arada güldürse ve tebessüm ettirse de. Kendisi gibi ücra yerlere gönderilen meslektaşlarından Polyakov'un zor koşullar altındaki dirençsizliği karşısındaki intihar girişimini okuduğumuz bölümler ise oldukça etkileyici. Kitabı Rusça aslından çeviren Tuğba Bolat'a iyi çeviri, Türkiye İş Bankası Yayınları'na hatasız basım için teşekkür ederken, hiç okumamış kitapseverlere de, Genç Doktorun Anıları Bulgakov'la tanışma kitabı olsun isterim.
Genç Bir Doktorun AnılarıMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202332bin okunma