1984
2021 2. kitabı
Kpss illeti yüzünden ara verdiğim, kitap okuma alışkanlığıma dönüşte beni karşılayan ilk kitap <3 Çevirmenin son sayfalarda yaptığı açıklamada olduğu gibi her dönemde farklı bir izlenim oluşturacak bir kitap. Bir çok satırın altını çizdim. Genel anlamda kitapta zihnin kontrol altına alındığı, insaların makineleştiği ve iktidarın her şeyden önemli olduğu karşı ütopik bir dünyayı anlatmış Orwell. Yıllar önce yazılan bir kitap olmasına rağmen okurken insan bu yüzyıl ile karşılatırıyor Okyanûsya denilen bir ülkede geçiyor her şey .Ülke yasaklar ve korkularla sindirilmiş bir robot.Tele ekran yüzünden özel hayat ortadan kalkmış durumda ( günümüzde her şeyini instagramda paylaşanlar) Bu tele ekranlar sayesinde parti propaganda yapıyor. Günümüzde olduğu gibi en çok eşitlikten adaletten bahsedenler onu yaşamıyor Okyanusya'da. Ama yozlaştırılıp, uyutulan halk bunun bilincinde dahi değil. Sistem insanlardan, sorgulamak, düşünmek, aşık olmak, yakın arkadaşlık kurmak gibi duyguları çekip almış. Bu duygu ve düşüncelerin yasak olduğu Okyanusya' da aksi bir durum olursa Düşünce Polisi tarafından yakalanıp, idamla ya da işkenceyle cezalandırılıyor. İnsanlar İşkenceler sonucunda 2+2=5 eder şeklinde düşünceleri kabul eder hale geliyor. İsyan etmesinler diye düşünceleri yanlışmış algısı yapılıyor. Tarihi olaylar olgular hep değiştirilerek insalara unutturulmaya çalışıyorlar. Sevginin olmadığı kendi anne, babasını Düşünce Polisine şikayet eden çocukların ülkesi haline gelen Okyanusya 21.yy. dünyası. İşte insanların robotlaştırıldığı bu ruhsuz ve totaliter rejime karşı olan Winston Smith' in aşkını ve isyanını anlatan olağanüstü muhteşem bir kitap "Yine gerçekleşmekte olan başka bir durum: Günümüzde telefon mesajlaşmalarında kelimelerin kısaltılması. Bu kısaltmalar devam ederse, düşünceler de sonuç ve an odaklı olacak ve zamanla duygular da yok olacaktır."
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023200,3bin okunma