etkileyici bir yaşam..
2021 36. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2021 02:53
jeanette winterson'ın 2011 yılında yayınlanan otobiyagrafik eseri. ayrıca kendisiyle de tanıştığım ilk kitap bu oldu. kitaba gelecek olursak: yazarın anlatım biçimi akıcıydı. samimi bir üslubu vardı. sanırım bu durum okurken beni en çok etkileyen şeylerden biriydi. winterson doğumundan altı hafta sonra evlatlık verilmiş, dindar bir anne ve işçi kesiminden bir baba. savaştan çıkmış, yavaş yavaş normale dönmeye başlayan ve sanayi devriminin öncüsü bir ingiltere. kitabı okurken işçi sınıfının yazar üzerinde bıraktığı etkiyi de okuyorsunuz aslında. bayan winterson, garipti ve aşırı dindardı. baba ise suskun, annenin kararlarına onaylayan biri. baskıcılardı, ceza başvurdukları ilk yöntemlerdendi. kızlarının misyoner olmasını istiyorlardı, fakat gelin görün ki winterson gibi birinin karakterine bu uymuyordu. winterson, sevgiye yuvaya ve aile kavramlarına yabancı kaldı bir bakıma, ama kitapta da sevgi eksikliğinin onu ne kadar yıprattığını göreceksiniz. o, evlat verilişinden dolayı istenmediğini düşündü. (bkz: #142896743 ) fakat tüm bunlara rağmen boyun eğmedi, hayatının peşinden koştu. güçlüydü. yazdı. okurken üzüldüm ama bir yandan da pes etmeyişine sevindim. winterson'ın örnek aldığım yönleri oldu, yaşamını o kadar güzel bir şekilde anlatmıştı ki hayran kaldım. kelime seçimleri çok güzeldi. ama acaba böyle bir ailede büyümeseydi, yine aynı kişi olur muydu? bunu okurken düşündüm, kitabın sonlarına doğru yaşadığı bir olaydan sonra bu düşünce beni daha da meraklandırdı. ama sanırım olmazdı, çünkü yaşadığı olaylar onda tesirler bıraktı, etkiledi onu. gerçekçi bir yaşam, belki birçok insanın başına gelen bir durum fakat yıkılmayan -daha doğrusu düşse de kalkmasını bilen- bir karakter. okumak isteyenlere şimdiden keyifli okumalar..
İnceleme
Normal Olmak Varken Neden Mutlu OlasınJeanette Winterson · Sel Yayıncılık · 2015850 okunma