2021 1. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2021 02:50
Anna Karenina 10 günlük bir serüvendi... Ben ilk film yoluyla tanışmıştım, sonrasında kitabını okumaya karar verdim. Açıkcası kitabın uzun olması başta gözümü korkutmadı değil ama Tolstoy' un akıcı, sizi olayın merkezine çeken, karakterlerle özleştiren dili sayesinde hiç sıkılmadan bitirebildim. Filmini izlerken çok etkilenmiştim, kitabını okurken daha çok etkilendiğimi söylemeliyim. Kitabın gizemini kaçırmadan biraz içeriğinden bahsetmek istiyorum. Anna Karenina, aşkı ile kocası arasında kalmış, yaşadığı dönem ve tabuları arasına sıkışmış bir kadının öyküsüdür. Anna Karenina karakteri üzerinden Tolstoy, gülünç derecede Fransız özentisi olan Rus sosyetesini eleştirmiştir. Bunun haricinde aslen Levin' in öyküsü olup Tolstoy bu karakterin ağzından devlet, din, yaşamak hakkında kendi fikirlerini belirtmiştir. Levin bizzat Tolstoy' da diyebiliriz. Aynı zamanda kitapta Levin' in kardeşi Nikolay, Tolstoy' un kardeşini simgeler. Gerçekte kardeşi de Tolstoy' un gözleri önünde veremden ölmüştür. Tolstoy, yapıtında sık sık psikolojik ve ruhsal çözümlemelere yer vermiştir. Özellikle Anna karakterinin kendi içinde yaşadığı ruhsal çelişkilerinin çok güzel tasvir edildiğini belirtmeden geçemeyeceğim. Tolstoy, kökenini sevgiden almayan hiçbir evliliğin, ilişkinin yürüyemeyeceğini üstüne basa basa eserinde vurgulamıştır. Kitty ile Levin' in ilişkisi ruhsal bir tutkuyla birbirine bağlı ideal ilişkiyken; Anna ile Vronski bedensel tutkuya bağlı olan geleceği belirsiz bir ilişkidir. Eserdeki karakter fazlalığı her ne kadar gözü korkutsa da çok iyi bir şekilde uyarlanması esere akıcılık kazandırmış, konu bütünlüğünü bozmamıştır. Anna Karenina, beni çok etkileyen eserlerden biri oldu. Okurken mutlaka kendinizden bir şeyler bulacağınıza eminim. "Bütün mutlu aileler birbirine benzer, her mutsuz ailenin mutsuzluğu kendine göredir."
Anna KareninaLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Yayınları · 202555,6bin okunma
1.237 Gösterim
En sevdiğim karakter, Levin. :)
Tuğçe Alcı
Benim de Levin oldu :)