Puan vermedi·128 syf.··Beğendi
· Benden Virginia ve Kendine Ait Bir Oda hakkında konuşmamı istediğinizde gidip bir nehrin kıyısına oturdum ve bu sözcüklerin ne anlama geldiğini düşündüm. Evet evet, Oxbridge'ın oralardaki bir nehir, ki kendisi Oxford ve Cambridge'in Virginia'nın zihnindeki birleşik halidir, ki kendileri Kendine Ait Bir Oda 1929 yılında yazıldığında ancak ve ancak dokuz yıldır kadınları bünyelerinde kabul ediyorlardı - çimenlerine mi demeliydim? Tüm bunları Urgan'dan öğrendim, hani şu kendisine biz diye hitap eden İngiliz Edebiyatı profesörü, bereket versin ki onu çimenlerden kovan olmamış. Çimen evet, hem de en patriyarkalından, şöyle kallavi bir akademi çimeni hani şu sizi düşünmekten kurtaran, hani cehaletin sınırlarını gerileten cinsten beyefendiler. Sizi temin ederim tanırsınız onları, kurmaca olgulara bağlı kalmalıdır çünkü olgular ne kadar sahiyse kurmaca o kadar iyi olur diye bize belleten o beyefendiler. Ah yapmayın, hava kararmadan anlaşalım: Bu beyefendiler sayesinde dünyanın en çok tartışılan hayvanı kadınlardır. Öfkeliler çünkü güçlüler. Rebecca West'e rezil feminist derken bir yandan boy aynalarında kendilerini gizli bir gururla süzen o çok önemli adamlar. Rebecca West kim mi, hatırlatın da Askerin Dönüşü'nü bir ara konuşalım, şimdi konumuza geri dönelim. Ne diyorduk: Kendine ait bir oda ve beş yüz pound. Peki ne için, peki kim için? Şiirler için, kadınların kaleminden dökülme fırsatı bulamayan. Cadılar için, içlerine cin giren kadınlar ve şifacılar için: Hepsi aynı kapıya çıkıyor. Evet Virginia'nın Oxbridge'in kütüphanesine alınmadığı o kapı. Başlarına çalsınlar. Sanırım artık beni de rezil feminist olarak etiketleyebilirler. Varsın etiketlesinler - dünyanın tüm öfkeli feministleri birleşin! Kadın gibi yazmaktan korkmayan, romanı eğip büken, "savaşı konu edinen kitaplar önemli- salondaki kadınları konu edinenler önemsiz" diyen eleştirmenlere kulaklarını tıkayan tüm kalpler. Edebiyat herkese açık, bu konuda anlaşmıştık. Az kalsın unutuyorduk: Chloe'lar Olivia'lardan hoşlanabiliyor, ezelden beri. Kaçmayın! Ya da kaçın, biz o sırada Virginia ile queer teori tartışacağız, bu sefer kimse bizden o kaliteli şarabı esirgemeyecek. Judith Shakespeare yaşayacak!