Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kendine Ait Bir Oda

Virginia Woolf
"Bütün bu yüzyıllar boyunca kadınlar, erkeği olduğundan iki kat büyük gösteren bir ayna görevi gördüler, büyülü bir aynaydı bu ve müthiş bir yansıtma gücü vardı. Böyle bir güç olmasaydı dünya hâlâ bataklık ve balta girmemiş ormanlardan ibaret olurdu. Savaşlarda zafer kazanıldığı duyulmazdı... Çar ve Kayzer ne taç giyerler, ne de tahttan inerlerdi. Uygar toplumlarda hangi işe yararlarsa yarasınlar, bütün şiddet ya da kahramanlık eylemlerinde aynalar gereklidir. İşte bu yüzden Napoléon da Mussolini de kadınların erkeklerden aşağı olduğunda bu kadar ısrarcıdırlar, eğer onlar aşağıda olmasalardı kendileri büyüyemezlerdi." Kendine Ait Bir Oda, Virginia Woolf'un 1928 yılında kapılarını kadınlara yeni yeni açmakta olan Cambridge Üniversitesi'ndeki kız öğrencilere hitaben yaptığı bir konuşması üzerine şekillenmiştir. İngiltere'de kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmelerinden bir yıl sonra yayımlanan kitap o tarihten günümüze feminizm tartışmalarının locus classicus'u olageldi. Jane Austen ve Charlotte Brontë'den, kadınların niçin bir Savaş ve Barış yazamadıklarına; Shakespeare'in hayali kız kardeşinden bugün de tartışılmaya devam eden kadının yoksulluğu ve namusu başlıklarına, hatta yaratıcılığın doğasına kadar uzanan geniş bir yelpazede kalemini özgürce oynatan Woolf, kadınlara edebiyat alanında bir çıkış yolu gösteriyor. "Bir kadın eğer kurmaca yazacaksa, parası ve kendine ait bir odası olmalıdır," diyen Virginia Woolf'un sesi, aradan geçen sekseni aşkın yıla rağmen gücünü ve etkinliğini koruyor.
Yazar:
Virginia Woolf
Virginia Woolf
Çevirmen:
İlknur Özdemir
İlknur Özdemir
Editör:
Utku Kavasoğlu
Utku Kavasoğlu
Tasarımcı:
Yeşim Ercan Aydın
Yeşim Ercan Aydın
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 38 dk.Sayfa Sayısı: 128Basım Tarihi: Eylül 2019İlk Yayın Tarihi: Eylül 1929Yayınevi: Kırmızı Kedi YayınlarıOrijinal Adı: A Room of One's Own
ISBN: 9786055340308Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
10/10 puan verdi
“Bir yıl içinde kadınlara dair kaç kitap yazıldığı hakkında bir fikriniz var mı? Bunlardan kaçının erkekler tarafından yazıldığı hakkında?” Aslında bu şaşkınlıkla başlıyor yazarın düşünceleri. Bir zamanlar kadınların bir birey sayılmadıkları, fikirlerinin alınmadığı, erkek egemen toplumda kadınların nasıl da yeri olmayışından bahsediyor bize deneme türünde yazdığı kitabında. Bizde neden hep kadın şairler, kadın yazarlar az, diye düşünüp durur mantıklı bir cevap bulamazdım. Oysa kitabı okuduktan sonra bunun neden böyle olduğunu anladım. Geçmişte kadınların ev işi, çocuk doğurmak, kocasına hizmet etmekten başka vasfının olduğunun kabul edilmemesi, kadınlara eğitim verilmesinin gereksiz görülüşü ve yazarlık dahil diğer tüm alanlarda bir eser vermelerinin ayıplanması kadınları en çok kısıtlayan nedenlerdi. Shakespeare üzerinden o dönemde onun kendisi gibi yazma yeteceğiyle dolu bir kız kardeşi olsaydı başına gelebilecekleri okuyunca kim bilir aslında ne kadar büyük yazarlar, şairler, bilim insanları, sanatçılar gitti ama biz bilemedik, diye düşünmekten kendimi alamadım. Ayrıca kitabı okurken sayfaların arasında büyük kadın yazarların yazma süreçlerine rastlamam beni mutlu etti. Bence bu Kitabı sadece kadınlar değil erkekler de okumalı ki kadına değer verilmesinin ne kadar önemli olduğu anlaşılabilsin. Kadınların da kendilerine ait bir odaları ve paraları olması gerektiğini okuyunca aklıma Babam ve Oğlum’daki şu replik geldi: “Ona bir oda ver baba, bir evi olsun, ama zaman zaman da çıkıp gidebileceği bir ev...” Bir oda ve biraz para verdiğinizde kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok. Keyifli okumalar.
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınları · 201938bin okunma
Reklam
128 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Virgina Woolf'un, Kendine Ait Bir Oda; İçerik ve anlam bakımından etkileyici bir kitaptı. Kesinlikle konsantre olarak okunması gereken bir eserdi. Woolf, feminist bir yazar kadınların kendi zamanında neden roman, şiir yazmadıklarını sorguluyor. Kadınların eşit haklara sahip olmasını istiyor. Kadınların kendilerine vakit ayırmalarını vurguluyor. *Kadının varlığına katlanamayan zihniyet; elbette onun yazmasına, okumasına, düşünmesine de karşıdır..
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınları · 201938bin okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Dünya Kadınlar Günü etkinliği kapsamında sitedeki etkinlikten dolayı okuduğum bir kitap oldu, Kendine Ait Bir Oda. Eh, madem sitede çok seviliyor, kendi anılarımla harmanlayıp yazayım incelemeyi de. Herhangi bir kaygım veya çekincem olmadan sınıf tahtasına yazıyorum: “Annem yemeği hazırladı, babam sofrayı kurdu.” “Bu cümle yapısına göre nasıl
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınları · 201938bin okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
Sosyal medya kapsamında sık sık karşılaştığım, benim de çok sevdiğim kalemlerden birisi Virginia Woolf. 1882 doğumlu olmasına rağmen günümüzde hala okuru, üstüne düşündürebilen birçok çağdaş eser ortaya koymuştur keza Kendine Ait Bir Oda da bu eserlerden birisi. Başlangıçta, yazarımızdan “kadınlar ve kurmaca” başlıklı bir konuşma istenmesine şahit oluyoruz. Bu istek çerçevesinde nelerden bahsetmesi, ne söylemesi gerektiğini düşünen yazar yavaşça bizi içine çekiyor, kendi ile bütünleştiriyor ve tek zihin haline getiriyor. Yolun buradan sonrasına bir okur olarak değil, yazarın bir parçası olarak devam ediyoruz. Bilinç akışı tekniği ile yazılmış, anlamlandırmaya yönelten bazen düşündüren bazen de sahip olduğumuz değer yargılarını sorgulatan bir eser olduğunu söyleyebilirim. 19 -20. yüzyılda kadının toplumdaki yeri, kadının görevleri ve kadınlara veril(mey)en önemi çok net görebiliyor; neden kadınlar yazın dünyasına girememiş, neden içimizden bir Shakespeare çıkamamış sorularına kendi çapımızda da olsa bir cevap bulabiliyoruz.
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir Oda
Virginia Woolf
Virginia Woolf
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınları · 201938bin okunma
Reklam
128 syf.
7/10 puan verdi
Yazıyorum öyleyse varım
Kitabı okuyanların çoğunluğu zor okunan bir kitap olduğunu belirtmesi nedeniyle almamıştım eşimin kitaplığında bulunca okumaya başladım. İk bölüm biraz zor ilerlesede diğer bölümler gayet verimliydi.Kırmızıkedi İlknur Özdemir çevirisiyle okudum çeviri gayet güzeldi. Deneme tarzında bir kitap belki bu nedenle sevdim.İcinde bir çok kitap ismi var listeme ekledim ve var olanı hemen okumaya başladım (Kral Lear). Feminizmi farklı bir dille anlatmış, yazarın cinsel tercihinin kadınlardan yana olduğunu okumuştum bunun etkisi olabilir diye düşünüyorum.Yazarlık onun için sanırım dünyanın merkezi bunun kanıtı bu kitap zaten, hatta Shakespeare gibi bir kadın yok belkide neden ben değilim, shekespeare kadın değil diye üzülüyor onun aslında kadın ruhu taşıdığı imalarda bulunup biraz içini rahatlatıyor gibi geldi bana.Yazar intehar etmiş olması da çok üzücü yazamıyorum artık düşüncesi bunun asıl nedenlerinden biride yani yazamıyorum o zaman yaşamın anlamıda yok benim için der gibi....... "Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden." “Bütün bu yüzyıllar boyunca kadınlar, erkeği olduğundan iki kat büyük gösteren bir ayna görevi gördüler." "Kadının varlığına katlanamayan zihniyet; elbette onun yazmasına, okumasına, düşünmesine de karşıdır." "Kısa ve basit sözcüklerle, insanın kendisi olması herşeyden daha önemlidir." "Başarı kişiyi çaba göstermeye sevk eder; alışkanlık da başarıyı kolaylaştırır."
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınları · 201938bin okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
Kendine Ait Bir Oda Kitap Kadınlar ve Edebiyat konulu. Kadınların edebiyattaki yeri ve edebiyatın kadındaki yerini her boyutuyla incelememizi sağlıyor. Virginia Woolf’un kafa karışıklığını kitabı okurken fazlasıyla hissedeceğiniz bir kitap. Muhtemelen bu sebeple İki kez başlayıp bıraktım ve üçüncüsünde bitirmek nasip oldu. Kitap kafanız sakin ve dinginken okuyup üzerine bol bol düşünmenizi gerektiriyor. Woolf’un araştırmacı yanına ve iş disipline hayran kaldım. 17. 18. Yüzyılda yasamanın kadınlar icin ne kadar zor olduğunu iliklerime kadar hissettim. (Kadın bu dönemde konuşmak isteyen ancak konuşmaya dili yetersiz kalan bir bebek gibi anlatmak istiyor ama anlaşılmıyor) Ayrıca kitap kadın ve erkeği inanılmaz derecede objektif bir şekilde ele alıyor. Altını çizdiğim çok satır oldu kitapta çok başarılı tespitler yapılmış.(Kitabın hemen hemen 100 yıl önce yazıldığını düşünürsek ne kadar değerli tespitler olduğunu daha iyi anlarız) Kitabı objektif incelemenin mümkün olmadığını her satırında intiharından bir parça ararken farkettim. Eserleri intiharının gölgesinde kalsa da(en azından ben gölgelendiğini düşünüyorum) çok değerli ve okumaya değer.
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınları · 201938bin okunma
128 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Dünyanın başından günümüze kadar gelen durumları ve bazen de geçirdiği değişimleri aktarmış bizlere yazar. İki cinsiyet arasında nasıl bu kadar ayrım olabilir? sorgulamadan geçmeyin lütfen... Yaşamda kadının yerinin hep sınırlandırılmış olduğunu örneklerle ortaya koyarak okura taş atmış aslında. Okur hangi cinsten olursa olsun, yalnızca suçluydu. Düşünürse hatasını fark edip en azından geleceğe yönelik düzeltmeler yapabilirdi. Siz kadınlar kendinizi aşağılayarak yaşamayla elinize ne geçti? Sorusuyla uyandırmak istiyordu dünya nüfusunu yetiştiren kadınları. Tabii kadınların bu halde olmalarına yalnızca kendileri sebep değildi, bunu da hissettirerek halen günümüzde de yaşanan sorunları bir bir dile getirmiş. Yalnızca okuyarak farkına varabilecek bir nesle seslenmiş. İyi ki Virginia...
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınları · 201938bin okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
Konusu bakımından gerçekten iyi ele alınmış bir deneme. Konusu kadın ve erkeklerin dünyadaki rolleri üzerine hatta ve hatta kadınların toplumda neden erkeklerden daha düşük seviyeli görüldüleri ile ilgili. Deneme türünde kitapları okurken biraz ilgi alanımızın içine giren konuların denemelerini seçmemiz gerektiğine inanıyorum kitap çabuk ilerliyor bir kaç saatte bitebilecek bir kitap fakat kesinlikle boş kafa ile okumanızı tavsiye ediyorum. Konu olarak çok güzel yaklaşılmış açıkçası ilk kitabı elime aldığımda bu tarz bir yaklaşım olacağını tahmin etmemiştim. İçerisinde farklı kitapların ve yazarların bahsi oldukça geçiyor. Kadın erkek ilişkilerinin ilgi alanım olduğunu düşünüyorum yoksa sıkılabilirdim. Tüm bu değerlendirmelerimi dikkate alarak okuma listenize ekleyebilirsiniz.
Virginia Woolf
Virginia Woolf
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınları · 201938bin okunma
Reklam
128 syf.
9/10 puan verdi
·
73 günde okudu
Virginia woolf'un 1928 yılında yazdığı kitap, görmekteyiz ki 90 yıl sonrasında bile halâ büyük tesirler yaratıyor. Virginia'nın değindiği o sorunlar kadınların kısıtlanması, hor görülmesi, erkeklerden daha aşağıda bir cins olarak tanımlanması... Bu kitapta görüyorum ki toplum düşüncelerini değiştirmedikçe, hor görülen şeyler de hor görülmeye devam ediyor. Ancak bu soruna başkaldıran, farklılığı göstermeye çalışan, biz buradayız ve bakın bizler de sizler gibi her şeyi yapabiliriz, her konuda fikir sahibi olabiliriz diyen öncü kadınlar olmasaydı belki de toplumda kadın küçümsenen bir varlık olarak kalmaya devam edecekti.
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınları · 201938bin okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
31 günde okudu
Kendine Ait Bir Oda, Virginia Woolf’tan okuduğum ilk kitap. Bu kitabı uzun zamandır okumak istiyordum. Özellikle son dönemlerde birçok blogda yorumunu okuyunca bu isteğim daha da arttı ve daha fazla ertelemeden kitabı okudum. Kitabın arka kapağında konusu güzelce özetlenmiş. Ben kitabın bende bıraktığı hissi ve alıntıları yazmakla yetineceğim. “Kadınların Okuması Gereken Kitaplar” listelerinin başında gelen Kendine Ait Bir Oda’yı gerçekten bütün kadınlar okumalı. Özellikle yazan, yazmak isteyen kadınlar kaçırmamalı. Geçmişten günümüze kadın yazarların çektiği sıkıntılar ve erkek yazarlar kadar niçin başarılı olamadıklarını okudukça hırslanacak, motive olacaksınız. Geçmişteki zor şartlarda bile çok başarılı kadın yazarlar çıkabildiğine göre biz günümüzde nispeten daha iyi şartlara sahip olan bireyler olarak daha iyisini yapabilmeliyiz. Kendine Ait Bir Oda’yı okuduğunuz zaman bunu yapacak gücü içinizde bulacaksınız.
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınları · 201938bin okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.