kitap yorumu
2021 17. kitabı
Türk edebiyatında ilk olarak kabul edilen bu kitap. Tanpınar’ında dediği gibi “acının ve ıstırabın yegâne kitabı” olarak nitelendirile bilir. Peyami Safa ile tanıştığım ilk eser. Kitap bittiğinde açık konuşmam gerekirse çok ta beklediğimi karşılamadı. Ancak üzerine biraz düşündüğümde altta yatan anlamları daha iyi kavradığımı da söyleye bilirim. 112 sayfalık kısacık bir hikâye, ancak altında yatan duygu karmaşası sanırım sayısal bir veri olarak verilemeyecek kadar büyük. 15 Yaşındaki bir oğlanın başından geçenleri anlatan hikâyede baş rolleri Paşa, Paşa kızı Nüzhet, paşanın eşi Yenge ve anne yer almaktadır. 15 yaşındaki genç delikanlı uzun senelerdir kemik veremi adı verilen bir hastalıktan mustariptir. Öyle ya yoksun anasıyla yaşayan genç adam bir gün Paşanın konağına misafir olur. Çocukluğundan beri bu eve ve evin kızına aşina olan genç oğlan tedavi için burada kalmayı kabul eder. Peki sonra neler mi oluur? Devamını okumak isteyen arkadaşlara saklıyorum. Küçük bir kopya vermem gerekirse eğer bizim oğlan epeyce yakmış abayı Nüzhet’e üstelik 4 yaş var aralarında. Ablası desek yeridir yani. Okuyan okumayan herkesi Yorumlara alalım. Keyifli okumalar :)
Türk Edebiyatı
Dokuzuncu Hariciye KoğuşuPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 2022120,9bin okunma