Puan vermedi·384 syf.··Beğendi
· Öykücülüğüyle tanıdığımız Başar Başarır, geçtiğimiz yıllarda Sibop romanı ile karşımıza çıkmıştı.Yunus Nadi Ödülü’nü de kazanmıştı bu romanla.
Dolunay İki Gece Sürer, Başar Başarır’ın ikinci romanı.
Başar Başarır bu kitapta, Köy Enstitüsü mezunu öğretmen emeklisi İhsan Sami Bey ile Boğaziçi Üniversitesi son sınıf öğrencisi olan kızı Gamze’nin ilişkisinden yola çıkarak, çatışmalarıyla, sevgi yoğunluğu ile unutulmaz bir baba-kız portresi sunmuş.
İhsan Sami Erkol, Köy Enstitüleri misyonuyla yetişmiş, Milli Mücadele dönemi tarihini yemiş yutmuş, Girit göçmeni bir ailenin çocuğu.Yunan düşmanlığı damarlarına işlemiş âdeta.
Bisiklet tamircisi Süreyya ve Süreyya’nın imal ettiği rakılar neredeyse tek dostu.
Gamze, annesinin ölümünden sonra evin yükünü ve yalnızlığını sırtlanmış.” Hocam” diye hitap ettiği babasıyla olan ilişkisi gerilimli , mesafeli.
Bir de annesinden yadigâr her yere kusan Çıtır adlı kedisi var Gamze’nin.
Erasmus programıyla Türkiye’ye gelen Stavros ile Gamze’nin yolu kesişince, başlıyor şenlik.İhsan Sami Erkol ile Stavros asla yan yana gelmemesi gereken ateşle barut.
Zeytinburnu’ndan Girit’e uzanan bir maceraya dalıyoruz ilerleyen sayfalarda.
Türk-Yunan Mübadelesi üzerinden, aynı topraklarda benzer yaşam koşullarında yaşayan insanların neden birlikte yaşayamadığını da sorgulatıyor kitap boyunca yazar.
Kitabı kimi zaman gülerek kimi zaman da hüzünlenerek okudum.
Gamze, ilk aşkının kazığını yediğinde “Sahi , aşk vardı! “ dedirtti bana.
Sibop’takinden çok daha oyunbaz, renkli, zengin, enerjik bir anlatım var Dolunay İki Gece Sürer’de.
Başar Başarır’ın kendine özgü anlatımı, dili var demek daha doğru olur aslında.
Şöyle bunaldığınız bir zamanda,çeşit çeşit otların, begonvillerin, yaseminlerin, güzel yemeklerin özlemini duyduğunuzda okuyun bu kitabı.İyi gelecek size.
Hak edene ikinci şans verilmeli mi bilmem ama dolunay bile iki gece sürermiş.Bunu da öğrendim bu kitaptan.
Tavsiye ederim Dolunay İki Gece Sürer’i.