Gün Olur Asra Bedel ~ Cengiz AYTMATOV
Satır Çizgileri;
▪️ İnsan ölümü aldırış etmezse onun için yaşamın da bir değeri olmaz. Öyle ya, nasıl yaşandığı, ne için yaşandığı bir anlam taşımıyor!
▪️ İşte benim kızdığım da bu ya. İnsanın elinden malını mülkünü alsalar çalışır, geçimini yine sağlar. Ama onurunu ayaklar altına alsalar ondan bir daha hayır gelmez.
▪️Ah, yaşam böyle işte! Dünyaya gelmesen hiçbir şey göremezsin, gelsen dertten kurtulamazsın. Alnımızın yazısı bu.
▪️ İnsan yaşadığı sürece bir şey amaçlar, hep o amaca doğru yürürdü.
Kitap Yorumu;
Cengiz AYTMATOV severim kalemini de severim okumasını da severim bu kitap biraz daha farklı geldi bana diğer okuduklarımla mukayese ettiğim de.
Durağan geçen bir hayat gibi gözükse de aslında hayatın zorluğunu özellikle de bozkırda her şeyin ne kadar zor olduğunu anlatmaya ve yaşatmaya çalışmış dönemin şartlarını ele alarak bunu yaparken yaşatıyor da hatta Sarı Özek öyle bir yer ki hani orda yaşadım mı hayattan sıkılmayı ve bunalmayı okurken de yaşatıyor diye düşünüyorum. Yedigey üzerinden giden hikaye zaman önce normal başlayıp sonra ya hayallere ya geçmişe uzanan bir yolculuk şeklinde ilerliyor. Yediğey ilk geldiğinde buraya Kazangap'ın ona yardım elini uzatması ve hayatlarını burda sürdürmeleri şeklinde gidiyor ve bir ölümle herşey geçmişe doğru anılarla geçiyor geçmişi yaşıyorsunuz. Bazı yerlerinde değişik hikayeler de çıkıyor mesela bir ozan hikayesi vardı çok sevdim başına gelenleri anlattığı zaman ki kıssa dan hisse olayını çıkarma olayını dile getirmesi vesaire vesaire beğendim mi beğendim ama tavsiye etme konusunda tereddütlüyüm az çok takip edenler bilir tavsiye kitaplarımı aşagıda özellikle tavsiyedir diye belirtirim ve emin olduğumu düşünürüm bu kitapta ise bir kesimi çok sıkabilir bir kesimi de çok sevdirebilir öyle bir muallak bir durum deyip bol okumalı günler dilerim. Son anda aklıma geldi bir Uzay olayı var gönül isterdi ki ordan bir bilim kurgu yazsın bence çok iyi bir yeri olurdu gibi
Kitapla Kalın