Kitabı okuduğunuzda proleter sınıftan olmak istersiniz ve kendi bulunduğunuz durumla (ülke)
durumu değerlendirebilirsiniz belki bir benzerlik görebilirsiniz . Düşünceler özgürdür düşünce tarzını anlatır . Üç ülke vardır(okyanusya vb) bunların hepsi propagandayla yönetilir ve insanlar manipüle edilir
bu da size bir yerden tanıdık gelebilir (a naber)
Büyük birader sizi izliyor ...
Bizim büyük biraderimiz var bu partinin başıdır fakat hiç görünmez duyulmaz bilinmez
Bizim karakterimiz ise partide çalışan Parti'nin yazım yanlışlarıyla ilgilenen ve kurgusal karakterler yapandır ve çoğu edindiği bilgiyi ilk başta çift düşünle reddetse de sonradan düşünce suçu işler ve düşünce polisine yakalanır fakat karakterimiz gibi iradeli birçok kişi olsaydı Parti'nin ömrü uzun sürmezdi fakat Winston gibi çok insan yoktur kendisine birçok işkence yapılır hele en son yapılan sıçanların yüzünü yedirmesi üzerine pes etmiştir fakat aklından çıkmamıştır . Kendine dost veya sevgili edinmiştir düşüncelerini paylaşıcak insan bulmuştur fakat aynı zamanda televizyonla partiyle de bunları paylaşmıştır farkında olmadan ....