2021 185. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2021 00:25
Klasikleri okumayı özlemişim Balzac’ın muhteşem eseri ile kısa aradan sonra tekrar buluştum.Balzac’ın kalemi zorludur fakat bu eser okuması daha kolay.Eser de toplam dört ana karakter var.Baba mösyö Grandet çok cimri birisi. Parayı her şeyin üstünde gören adeta tapan bir kimse. Bayan Grandet ve kızları Eugenie ise sade bir şekilde yaşayan cimri ms.Grandet’in isteklerine boyun eğen kendi hallerinde insanlar. Mr.Grandet o kadar cimriki evdeki bütün erzak dolapları kilitli ve anahtarlarıda kendi üstünde. Evdeki şöminenin bile odunları kilitli .Bay Grandet izin verdiği zaman şömine ısınmak için yakılabiliyor. Evde misafir ağırlamak mümkün değil. Evlerine Paristen misafir gelen kuzen için kahve ve şeker komşularından ödünç alınarak ikram edilebiliyor. Eugenie ve kuzeni birbirlerine aşık oluyorlar ve birbirlerine ömür boyunca birbirlerini bekleyeceklerine dair söz veriyorlar. Yedi yılın sonunda Eugenie sözüne sadık kalırken kuzeni yaşanılanların sadece çocukluk olduğunu söylüyor. Kitapta cimriliğin insanları nasıl ele geçirip kölesi yapabileceği vurgulanırken , yaşanan duygusal bir aşk ve verilen sözlerin tutulmayınca yaşanan hezeyandan bahsedilmektedir… Güzel bir kitap herkese tavsiye ederim.Okunması zevkli..
Eugenie GrandetHonore de Balzac · İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,921 okunma