Yalnızız'a dair...
2021 46. kitabı
Babası şairdi. Düzenli bir eğitim görmedi. Kendi kendisini yetiştirdi. 13 yaşında hayata atıldı. Posta Telgraf Nezareti'nde çalıştı. Öğretmenlik ve gazetecilik de yaptı. Hayatını yazıları ile kazandı. Bu kadar basit bir özgeçmiş... 80'e yakın eser üretmiş Peyami Safa. Ancak yalnızca bu kitabı okuduğumda bile onun ruhi derinliğini ve yüksek duygusal zekasını görebiliyorum. Bu işin müfredatında hiç yer almamasına rağmen muazzam dil yeteneğini başarılı bir teknikle ortaya koyabilmiş. İnsanı en alt katmanlarına kadar çözümleyen derinlikli bir bir roman ortaya çıkarmış. Simeranya'da işlediği her konu geçmişin değil, adeta bugünün fotoğrafını çekmiş. Sorunlarımız değişmediğine göre pek de ilerlemediğimizi bize acı şekilde gösteriyor. 70 yıl öncesinden eğitime dair yaptığı analizleri çerçeveletip okullara asmak isterdim; ancak muhtemelen reddedilirdim. Okurken bugünkü serzenişlerime ve tespitlerime dair pek çok şaşırtıcı karşılaşma yaşadım ve hikayenin içinde adeta eriyip gittim. Romanı bir tür olarak küçümser bazıları, hiç anlamam. Bir roman bir hikayeden, süslü cümlelerden fazlasıdır. Dönemin hayatı, olanakları, sosyal ilişkileri hakkında pek çok şey söyler. Tarihi bir değer de taşır bu yüzden. Bu kitap beni fazlasıyla mutlu etti. Psikolojik çözümlemelere ilgisi olan, insan ilişkilerini anlamak yönünde çaba gösteren okuyucuların keyif alacağını düşünüyorum.
YalnızızPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 202227,2bin okunma