Pandemide iki yılı geride bırakırken.
2021 27. kitabı
Öncelikle kitapla ilgili şu bilgiyi vermek istiyorum: Kitap 1912 yılında yayımlandı ve Jack London 'kıyamet sonrası edebiyatı' olarak adlandırılan edebi tarzın öncü kitaplarından biri olan bu kitabında 2013 yılında ortaya çıkan çok ölümcül olarak kurguladığı "Kızıl Veba" isimli hastalıktan bahsediyor. Şansa bakın ki kitap İş Bankası Yayınları tarafından Nisan 2020 tarihinde çevriliyor. Belki normal bir zamanda, hatta kitapta bahsi geçen 2013 senesinde okusanız pek bir şey hissetmezsiniz lakin böyle bir zamanda, 2021'de okuyunca aklınızda daha farklı şeyler canlanıyor. Kitabı çeviren çevirmenin "Çevirmenden İlgilisine Notlar" kısmından buraya bir not iliştirmek istiyorum: "Nasıl bir hastalık yapıcı organizmayla gelirse gelsin hiçbir pandeminin Kızıl Veba gibi uygarlığımızı çökertmeyeceğini umalım; insanlığın yüz on yıl öncesinden bu yana büyük ilerleme kaydettiğini, romandaki şiddet sahnelerinin tamamen gündemimizden çıktığını söylemek, o kadar da kolay değil." Şimdi gelelim kitapla ilgili düşüncelerime. Okuması kolay ve zevkli kısa bir kitaptı. 1910'lardan olan bir adamın 2010'ları hayal etmesi, hem geliştirmesini hem de yok etmesini okumak zevkliydi. Ayrıca zeplinlerin o dönem insanları ne kadar etkilediğini yazarın tekrar eden zeplin tasvirlerinden anlamak zor olmadı. Fakat günümüz dünyasında zeplin, gökyüzünde en az karşılaştığımız araçlardan biri. London çoğu şeyi isabetli tahmin etmiş ama sanırım aklına iki binlerde ilköğretim zorunluluğu olacağı gelmemiş. Böylece herkes ilkel kalmış. Yazarımız ayrıca dil öğretmeni olan bir adamın ağzından her şeyi anlatıyor. Granser abimiz nasıl olmuşta dil öğretmeni olmasına rağmen o kadar zaman boyunca kimseye tek bir harf dahi öğretememiş? Bu kısım biraz mantıksız geldi ama her şeye rağmen 1910'larda yazılmış bir kitabın böylesine yakın, isabetli tahminler yapması hiç şüphesiz ki yazar Jack London'ın araştırmacı ruhu ve dehasından kaynaklanmaktadır. Bu dönemlerde okuyup üzerine düşünülecek güzel bir eser. En azından ben oturup; "Acaba Covid-19 da Kızıl Veba kadar ölümcül ve hızlı etki eden bir virüs olsaydı ne olurdu?" diye düşündüm.
Kızıl VebaJack London · Türkiye İş Bankası kültür Yayınları · 202447,8bin okunma