2021 32. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2021 21:55
Müthiş bir tarihi kurgu romanı okudum. Tarihsel olayları harmanlayıp, güzel bir kurgu ile süsleyerek sürükleyici bir kitap yazmış Maalouf. Bu okuduğum üçüncü kitabıydı ve yazarlığına olan ilgim giderek pekişiyor. Ana karakterimiz Hasan El Vezzan’ın Endülüs Granada’da doğumuyla başlayıp; sırasıyla Fas, Mağrip bölgesi, Kahire, İstanbul ve Roma’da süregiden kırk yıllık yaşam dilimini konu alan seyahatname türü bir roman. Bu seyahatler sırasında çoğumuzun vakıf olduğunu düşündüğüm birçok tarihi olaya tanıklık ediyoruz. Kastilyalıların İspanya’dan sürdüğü Yahudileri, Mısır’ın Osmanlı hakimiyetine geçmesini, Barbaros Hayrettin’in ve Kanuni’nin başarılı seferlerini, Papalık ile Avrupa Krallıkları arasındaki denge siyasetini Hasan’ın değerlendirmeleriyle okurken, ülkelerin yazgısının insanların yazgısına dönüştüğüne tanık oluyoruz. Gerçek bir yaşam öyküsünden kurgulanan harikulade bir kitap, enlerim arasına girdi. Farklı kültürleri tanımak, Hasan’ın yaşadığı aşklara, esaretlere, kaçışlara tanık olmak güzeldi. Kitap hakkındaki tek eleştirim; yazarın Yavuz Sultan Selim’i tanımlamalarında oldukça haksızlık yapmış olması. Ridaniye savaşı sırasında ve sonrasında yaşananları oryantalistlerden farksız bir gözle anlatmış. Neyse diyelim, en sevdiğim padişah olan Yavuz Sultan Selim’e bu yaptığını not ediyorum Maalouf. İlk romanını yazma, belki kendini birilerine beğendirme ya da yanlış kaynaklardan bilgi edinmene veriyorum. Ama bir roman olarak okuyun derim, güzel kitap.
Afrikalı LeoAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202418,3bin okunma