·136 syf.····Okunma: 26 Kasım 2021 00:00 “Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerinden uyandığında kendini yatağında devasa bir böceğe dönüşmüş olarak buldu...” diyerek edebiyatın önemli eserlerinden birini veren Franz Kafka; değişen ve toplumun rutin düzenine ayak uydurmayı bedensel olarak reddetmiş karakterin ailesi tarafından nasıl yavaş yavaş dışlandığını ve yapayalnız bırakıldığını üzüntü ile okudum.
(Konuşarak düzeni reddedemeyen Gregor karakterinin dışa vurumu olarak -metaformsal- böceğe dönüşmesinden ötürü bedensel ifadesini kullandım.)
Böceğe dönüşmesi Gregor'u bir nevi kaçışı ancak böceğe dönüştüğünu fark ettiği andan itibaren Gregor'un hala ev halkını, borçlarını ve işe geç kalma durumunu düşünmesi karakterin hala düzenden tam olarak kaçamadığının göstergesi.
Ailesi ise Samsa'nın böceğe dönüşmesini şaşkınlıkla karşılamakta ve iyileşmesini beklemektedir. Bu süreçte ise en büyük destekçisi kız kardeşidir. Ancak bir süre sonra Samsa'yı o da istememektedir. Böceğe dönüştükçe insanlığını kaybeden aslında Gregor değil ailesidir. Özellikle babasının takındığı tavır Gregor'un böcek halinden bile daha mide bulandırıcı ve iğrençtir. Sonunda bir işe yaramadığını düşündüğü ailesi Gregor ile ilgilenmekten vazgeçer. Gregor ise odasında yapayalnız ölür. Hiçbir şey olmamış gibi aile tatil planları yapar ve kız kardeşine bir eş adayı aramaya karar verirler...
İnsanların işine yaramadığınız tek bir an olduğunda bu ailenizde dahil artık onlar için hikayede olduğu gibi gözlerinde böcekten bile farksızsınızdır.