2021 33. kitabı
Kar || John Banville ~ 315 s. Merhabalar kitapsever dostlarım, Heyecanı ve merakı bir an olsun bıraktırmayan şahane bir polisiye roman ile geldim bugün. Yayınevinden okuduğum üçüncü kitap ve üçte üç favorim oldu hepsi. Katilin bilinmediği, kurnaz bir dedektifin yer aldığı kitapları okumayı ayrıca çok seviyorum. Yazarın daha önceki roman kahramanlarından dedektif Strafford bu kitabında tekrar karşımıza çıkıyor. Bir cinayeti sorgulamak üzere... O zaman gelelim kitabımızın konusuna; İrlanda’nın Wexford vilayetindeki Ballyglass Mâlikanesi’nde bir kış gecesinde işlenen bir cinayet... Rahip Tom, o gece kar sebebiyle evine dönemez ve sık sık atını görmeye gittiği Ballyglass Malikanesi’nde Osborne ailesine misafir olur. O gece ise vahşice katledilen ve üstelik hadım edilen rahibin cesedi evin kütüphanesinde bulunur. Dedektif Strafford, bu ilginç cinayeti araştırmak için ekibiyle eve gelir ve evin her üyesini sorgulamaya başlar. İlgi çekici olan bir şey vardır, bu da protestan dolu bir evde ölü bir rahip vardır. Rahip Tom, Osborne ailesinin dostuydu fakat ailede üzülen ve ağlayan da yoktu. Albay Osborne, sanki aynanın karşısında her şeyi prova etmişti. Oğlu Dominic ise, kendisinin birebir kopyası, tertipli giyimi ve üslubu ile. Kızı Lettie, hiç ata binmemesine rağmen binici ceketi giyen tuhaf bir kızdı. Albay’ın ikinci eşi Sylvia Osborne ise dedektife karşı iki ayrı role bürünmüştü. Evin hizmetçisi ise ailenin tam bir koruyucusu rolündeydi. Malikanede din adamlarının atlarına bakan seyis Fonsey ise, ilginç tavırlarıyla karavanda yaşayan bir gençti. Doktor Hafner, kayınbirader Harbison, Matty Moran... Bunca şüpheli varken, Albay’ın eski eşinin aynı evde merdivenden düşüp şüpheli şekilde öldüğü ortaya çıkar ve dedektif yardımcısı Jenkins’in kaybolmasıyla da olaylar daha da ilginç bir hal alır. Dedektif Strafford nasıl bir yol izleyecek ve katili bulabilecek mi? Anlatım tarzıyla, olay örgüsüyle ve betimlemeleriyle kendine hayran bırakan bir kurgu okudum. Tüm kitapsever dostlarıma da mutlaka öneririm.
KarJohn Banville · Sia Kitap · 202150 okunma