13 Ekim 2021
Sia Kitap

#johnbanville #kar #snow herkese merhaba adı gibi karlı bir kapağa sahip olan ve kapağını çok beğendiğim için aldığım bir kitapla geldim. Evet bazen böyle sırf kapak alışverişi yapıyorum. Ve #cevizinseçkisi karlı kitaplar etkinliği için okumuş oldum. Albay osborne'un evinde bir rahip cinayete kurban gider. Ceset kütüphanede bulunur inceleme için komiser strafford ve ekibi çağrılır. Konu #whodunit e evrilip #agathachristie tarzı bir anlatıma kayıyor. Kitapta Hristiyan mezhep aralıklarına değiniliyor ve çokça bu konu etrafında dönen konuşmalar var. Yazarın anlatım tarzı bana zorlama geldi şöyle ki cinayet mahallenin kişiler tanıtılarak geliyor ama sonra aynı mahal sanatsal edebi tarzda baştan anlatılıyor. Gerekli olmayan bir sürü paragraf ve ifade var. Karakterlerini iç düşünceleri sakin normalde Üçüncü şahıs anlatımı var gibi ve " " şeklinde veriliyor. Normal konuşmayla karışıyor ve yazar kimin gözünden anlatacağını kestirememiş. Oldukça iyi bir yazar diye okudum ancak bu hatayı yapabilir mi yoksa çeviri hatası mı bu bilmiyorum. Ben okumayı bıraktım çünkü hiç karakterler ve anlatım tarzı ilgimi çekmedi.
2023 1. kitabı
John Banville nin Benjamin Black olan takma adını öldürdüğünü açıkladıktan sonraki ilk cinayet romanı .Yazar takma adıyla birlikte sanırım ruhunu da geride bırakmış.Bir cinayet romanı olmasına rağmen hiç hareket yok üstelik olaylar bu kadar tekdüze ilerlerken yazar bir de uzun uzun betimlemeler yaparak kitabı iyice boğmuş
2023 1. kitabı
Kitap polisiye gerilimden ziyade tam anlamıyla politik dedektiflik tadında. İrlanda'nın Wexford eyaletinde nüfuzlu bir aile olan Osbourne lar yaşamaktadır. Ancak 1957 yılında bir cinayet işlenmiştir. Ailenin evlerinin kütüphanesinde bir rahibin cesedi bulunmuştur. Rahip ailenin tanıdığıdır ve baş şüpheliler de Albay Osbourne, ikinci karısı ve onların üvey çocuklarıdır. Dedektif Strafford aile üzerine yoğunlaşırken cinayetin kişisel mi yoksa politik bir sebepten mi işlendiğini bulmaya çalışır. Çünkü o dönemde bölgede ciddi şekilde Katolik - Protestan çatışmaları da vardır ve rahibin inancı bazı siyasi kanatları harekete geçirmiştir. Bu da cinayeti Osbourne ailesine yıkmak için geçerli bir sebeptir. Yoksa aileden biri bunu fırsat bilerek her şeyi kendi mi planlamıştır?
2021 209. kitabı
️Yazar John Banville, Benjamin Black takma adıyla pek çok polisiye roman yazmıştır. Ama artık kendi adını kullanmaya karar verir ve bu kararından sonra yazdığı ilk kitap #kar dır. Kitapta Katolik ve Protestan kiliseleri arasında ki kutuplaşma ve saklanan, üstü örtülen gerçeklerle pek çok dini çevrenin tepkisini çektiği de muhakkak. Zira işlenen konular fazlasıyla yürek parçalayan türden. . ️ Yazarın betimlemeleri çok güzeldi. Dini detaylar ve psikolojik tahliller güzel harmanlanmıştı. Yazarın anlatımını ve Dedektif Strafford karakterini çok sevdim. Farklı polisiye kurguları sevenlere tavsiye edeceğim güzel ve kolay unutulmayacak bir kitap oldu️Tavsiyemdir efendim
Puan vermedi·
#kar #siakitap #johnbanville ️ “Herkes bir kostüm giymiş, kendisi için yazılan rolü oynar gibiydi. Kuliste dolanan, sırasını bekleyen aktörler gibiydi hepsi.” . ESKİ HATIRALARIN ÖLMEMEK GİBİ BİR HUYU VARDI . Herkese Merhaba ‍️ Bugün sizlere #polisiye türünde harika bir kitap bırakıyorum. Son zamanlarda okuduğum en güzel #polisiyeroman oldu diyebilirim. Yazarın anlatımı ve betimlemeleri, olayları işleyişi, dinî detaylar ve psikolojik tahlilleri iç içe harmanlanmış olması çok güzeldi. Kitabı ilk sayfadan son sayfaya kadar heyecan ve merakla okudum. Katilin bilinmediği, kurnaz ve zeki bir dedektifin akıl almaz çalışmaları ile bir cinayeti sorgulamak.. “Polislik mesleğinde geçirdiği yılar ona korkusuz olmaya çalışmak yerine korku denen şeyi görmezden gelmeyi öğretmişti.” İşte kitabın kısaca özeti... . Bilinmezlerle dolu Osborne ailesine ait Ballyglass Malikânesi’nin kütüphanesinde, hunharca katledilen ve üstüne üstlük hadım edilen bir rahibin cesedi bulunur. Rahip Tom... Burada asıl ilginç olan ise, kimsenin bu durumdan etkilenmemesi.. Tok sözlü, dul asker Albay Osborne, onun akıl sağlığı bozuk, delişmen ikinci karısı ve üvey annelerinden nefret eden kızıyla oğlu birincil şüphelilerdir. Dedektif Strafford, cinayetin ardındaki dürtüden katile ulaşmaya çalışırken kendisini bir toplumsal fay hattının ortasında buluverir. İşte asıl hikâye bundan sonra başlar.. . Dedektif Strafford nasıl bir yol izledi? Neller yaptı? Katili bulabildi mi? Jenkins kimdir, neden ortadan kaybolur? . "KAR" kitabı kesinlikle okunası ve oldukça eğlenceli, üstelik bir o kadar da derin ve güzel işlenmiş bir eser. İrlanda'nın Katolik- Protestan çatışması başta olmak üzere birçok sinir ucuna da dokunacak bu kitabı alın OKUYUN, pişman olmazsınız‼️ Türü sevenlere tavsiyemdir.. Sağlık, sevgi ve kitapla
Polisiye
2022 27. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2022 05:47
Polisiye bir romandan beklenen her şey var... Sonu ilginç ;) Teşekkürler John BanvilleJohn Banville , bana hoş bir hikaye sunduğun için ;) Not: KarKar , adından da belli olduğu gibi bol karlı bir kitap...
2023 122. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2023 00:00
Vasat bir polisiye "Kar". Biraz klişe bir konuyu ele almış yazar. Büyük bir malikanede bir rahip öldürülür ve bir dedektif davayı üstlenir. Karmaşık aile ilişkileri, hassas mezhep çatışmaları eşliğinde, az çokta okuyanın tahminleri ile birlikte sonuçlanıyor kitap.
2021 33. kitabı
Kar || John Banville ~ 315 s. Merhabalar kitapsever dostlarım, Heyecanı ve merakı bir an olsun bıraktırmayan şahane bir polisiye roman ile geldim bugün. Yayınevinden okuduğum üçüncü kitap ve üçte üç favorim oldu hepsi. Katilin bilinmediği, kurnaz bir dedektifin yer aldığı kitapları okumayı ayrıca çok seviyorum. Yazarın daha önceki roman kahramanlarından dedektif Strafford bu kitabında tekrar karşımıza çıkıyor. Bir cinayeti sorgulamak üzere... O zaman gelelim kitabımızın konusuna; İrlanda’nın Wexford vilayetindeki Ballyglass Mâlikanesi’nde bir kış gecesinde işlenen bir cinayet... Rahip Tom, o gece kar sebebiyle evine dönemez ve sık sık atını görmeye gittiği Ballyglass Malikanesi’nde Osborne ailesine misafir olur. O gece ise vahşice katledilen ve üstelik hadım edilen rahibin cesedi evin kütüphanesinde bulunur. Dedektif Strafford, bu ilginç cinayeti araştırmak için ekibiyle eve gelir ve evin her üyesini sorgulamaya başlar. İlgi çekici olan bir şey vardır, bu da protestan dolu bir evde ölü bir rahip vardır. Rahip Tom, Osborne ailesinin dostuydu fakat ailede üzülen ve ağlayan da yoktu. Albay Osborne, sanki aynanın karşısında her şeyi prova etmişti. Oğlu Dominic ise, kendisinin birebir kopyası, tertipli giyimi ve üslubu ile. Kızı Lettie, hiç ata binmemesine rağmen binici ceketi giyen tuhaf bir kızdı. Albay’ın ikinci eşi Sylvia Osborne ise dedektife karşı iki ayrı role bürünmüştü. Evin hizmetçisi ise ailenin tam bir koruyucusu rolündeydi. Malikanede din adamlarının atlarına bakan seyis Fonsey ise, ilginç tavırlarıyla karavanda yaşayan bir gençti. Doktor Hafner, kayınbirader Harbison, Matty Moran... Bunca şüpheli varken, Albay’ın eski eşinin aynı evde merdivenden düşüp şüpheli şekilde öldüğü ortaya çıkar ve dedektif yardımcısı Jenkins’in kaybolmasıyla da olaylar daha da

John BanvilleYazar · 13 kitap
John Banville, Deniz romanıyla 2005 Man Booker Ödülünü kazanan John Banville 1945 yılında İrlanda’nın Wexford kasabasında doğdu. Uzun yıllar Irish Times gazetesinin edebiyat sayfası editörlüğünü yapan Banville’in ilk kitabı olan Long Lankin 1970’te yayınlandı. Zeki kurguları ve eşsiz üslubu ile Nabokov’un varisi olarak tanımlanan yazarın öteki yapıtları Nightspawn, Birchwood, Doctor Copernicus (1976 James Tait Black Ödülü), Kepler (1981 Guardian Roman Ödülü), The Newton Letter, Mefisto, The Book of Evidence (Tutanak Defteri-1989 Guinnes Peat Havacılık Ödülü), Ghosts (Hayaletler), Athena, The Untouchable (Dokunulmaz), Shroud, Eclips’tir.