Sonsuzluklar

John Banville
Tahmini Okuma Süresi:
7 sa. 56 dk.
Sayfa Sayısı:
280
Basım Tarihi:
Aralık 2014
İlk Yayın Tarihi:
2010
Yayınevi:
Kırmızı Kedi
ISBN:
9786059908160
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

5/10
·280 syf.··
2026 52. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 31 Mayıs 2026 14:51
Herkese merhaba! Arka kapak yazısında, yazarın bu kitabını Kleist'ın Amphitryon isimli eserinden hareketle kurguladığı belirtilmiş. Banville'in Man Booker ödülü kazananı eseri Deniz'den sonra kaleme aldığı bu kitap, şimdi ile mitolojik unsurları harmanlayan bir anlatı sunmayı vadediyor okura. Ancak, ne yazık ki, bu vaatler bana göre karşılık bulamamış. Kitap, baba Adam'ın ölüm/hastalık döşeği çevresinde toplanan aile fertleri ve bu kişiler arasındaki ilişkileri konu alıyor. Kimi zaman gözlemci kimi zaman da olayın öznesi yerine geçen tanrılar Zeus ve Pan ile anlatıcı Hermes bize sayfalar boyunca eşlik ediyor. Ancak bu eşlik, ne yazık ki, yeni bir şey sunmuyor okura. Yeni bir yorumlama, yeni bir bakış açısı veya herhangi bir şey... Hiçbiri yok bu eserde. Hikayenin şimdiki zaman ekiyle aktarılması da beni aşırı derecede yordu. Bütün bunlara rağmen, kitabı sonuna kadar okudum, belki bir yerde bir plot twist falan yaşanır diye ama maalesef, o da yok... Arka kapak yazısını görünce aşırı heyecanlanıp ödünç aldığım bu kitapla ne yazık ki anlaşamadık. Kötü bir kitap mıydı? Değildi. Ama evde bir sürü okunmayı bekleyen başka kitaplarım varken, gereksiz bir hamleymiş. Bazen de bütün mitolojiler sizi mutlu etmez, yapacak bir şey yok. Dilek Berilgen Cenkciler çevirisiyle. Kitaplarla kalın!
Edebiyat
SonsuzluklarJohn Banville · Kırmızı Kedi · 201419 okunma
1/10
·%71 (200/280 syf.)
İkinci bir şans vermeme rağmen yine yarım kaldı. Okuyamıyorum. Çok ağır ilerliyor, üslup biçimi bana göre değildi. İçerik olarak ilgi çekici olsa da üslubunun ağır olması kitabın okunmasını zorlaştırıyor.
SonsuzluklarJohn Banville · Kırmızı Kedi · 201419 okunma
Puan vermedi·280 syf.··
2021 108. kitabı
Olympos tanrılarının yapacak işleri güçleri olmadığından zevk ve sefaya düşkünlüğü tüm Yunan mitolojisinde bilinen bir unsurdur. Bu mitolojik öyküler genellikle Antik çağlarda ve Yunan topraklarında gerçekleşir ama burada işler biraz değişmiş. Bu tanrıların tüm dünyayı ve insanları yarattığı miti göz önüne alınınca neden sadece Yunan topraklarında olmaları gerekiyor ki. Gelin Gök gürültüsü Tanrısı, şehvet düşkünü, tüm Olympos tanrılarının da babası olan Zeus ile arsızlık tanrısı olan, habercintanrı olan Hermes'i İrlanda topraklatımda görelim bir de. Tabii bunların arasına Pan'ı da ekleyeceğiz. Dünyada işler tüm dünyayı değiştirecek şekilde ilerlemek üzere. Adam Godley, matematikte çığır açacak bir hesap yapmaktadır ama bir anda felce uğrar ve yatağında ölümü bekler. Hikaye de burada başlıyor. Bu süreci izlemek için ta Olympos'tan gelen Zeus, Hermes ve Pan ister istemez dünya hayatına müdahale etmeye başlarlar. Zeus bildiğimiz gibi ön gözde kişiye yazılmaya başlar bile. Adam Godley'in ölüm hastalığı süreci sanki bir iki günlük bir süreci kapsar ve tüm olaylar da bu sürede gerçekleşir. Okurken bu kadar kısa sürede işlenen bu konunun derinlemesine betimlenerek anlatılması daha uzun bir süreci kapsıyor hissi veriyor. Romanın sonunda gökten üç elma mı düşecek yoksa Olympos Tanrıları yine hiçbir şeyi ve hiç kimseyi umursamadan zevk hayatlarına devam mı edecek sürekli merak konusu oluyor.
SonsuzluklarJohn Banville · Kırmızı Kedi · 201419 okunma
Sözcüklerle resim yapmak
9/10
·280 syf.··
2020 16. kitabı
·
15 günde okudu
·
Okunma: 20 Ocak 2020 13:42
Harika, gerçekten harika bir kitap. Bu kadar güzel betimlemeler ve detaylı anlatıma daha önce sadece Yaşar Kemal kitaplarında denk gelmiştim ama bu kitap bambaşka. En basit olayı bile şahane detaylar ve anlatımlarla süslemiş. Normalde dikkat çekmeyecek bir şeyi bile harika bir şekilde detaylandırmış. Bu kadar basit bir hikayeyi bu kadar ilgi çekici hale nasıl getirebilmiş gerçekten merak ediyorum. Hayal gücü ve iç dünyası oldukça zengin bir yazarın elinden çıkma olduğu çok belli. İlk 30 sayfada kitap akmıyor. Bir türlü konuya giremiyor gibi ama sabredip devamını getirdiğimde çok güzel bir kitap olduğunun farkına vardım. Hikaye basit aslında. Ölüm döşeğinde olan bir baba ve ailesinin hikayesi. Olayı ilginç kılan ise hikayeyi ailenin sürekli olarak etrafında olan mitolojik tanrıların ağzından dinliyor oluşumuz. Kitabın bu kısmı biraz yoruyor çünkü anlatım bazen Hermes'ten ölüm döşeğindeki Adam'a, bazen de diğer karakterlere geçiyor fakat betimlemelerle süslenmiş anlatımın arasından bunu seçmek bir iki satır sürebiliyor. Tek sorun buydu diye düşünüyorum. Onun dışında böyle sıradan bir hikayeyi acaba kaç tane yazar bu denli ilginç kılabilirdi diye merak ediyorum doğrusu. Detaylarla yaşayan insanlar için olağanüstü bir kitap fakat hikaye odaklı okuyucular için sıkıcı olabilir. Benim kitaplığımda yer edindiği kesin
Edebiyat
SonsuzluklarJohn Banville · Kırmızı Kedi · 201419 okunma
1/10
·280 syf.··
2020 43. kitabı
·
11 günde okudu
·
Okunma: 19 Temmuz 2020 19:57
Başlama: 06.07 Bitiş: 19.07 Yayınevi: @kirmizikediyayinevi Yazarı: John Banville Puanım: 10/1 . Merhabalar arkadaşlar! Yorumlarda buluşmayalı çok oldu ama sizi temin ederim hepsi bu kitap yüzünden... Beni reading Slump a soktu bu kitap...Arkadaşın sözünü dinleyip farklı kitaba başlayayım aynı anda girmeyeyim şu slumba dedim ama olmadı. Gönlüme kar edemedim ve bitirene kadar başlayamadım başka kitaba onun yerine dizilere filmlere daldım. . Vicccdaaan azabı duyuyorum okuyamadığım için. Nadasa çekildim bu kitap yüzünden. . Bu nedenle kesinlikle bu yorumun kitabın aleyhine olacağını biliniz... Çok çok çok büyük ümitlerle aldım ben bu kitabı. O ara zaten de kitap alışverişi yapıyorum, attırıverdim sepete. Gelir gelmez de 4. Ya da 5. Gününden okumaya başladım ki onlarca bekleyen kitabım varken aylardır hatta belki yıllardır. . Kitabın konusu ile başlayalım bir ailenin içinde geçen olayları kapsıyor kısaca. Ama bu kitabı ilginç yapan şey aileye mitolojik karakterlerin karışması ve müdahale etmesi. Kimi zaman iki aile arasında öyle 'slight' geçişler yapılıyor ki hangi aileden bahsettiği hakkında hiç bir fikriniz yok. . . Tanrıların arasındaki geçen olaylar insanların hayatına paralel gidiyor bu nedenle okurken anlamaya çalışmaktan da yoruluyorsunuz. Diline gelince ne edebi diyebiliriz ne fantastik ne başka bir şekilde bu bambaşka bir dil. Sizi hayatınızdan bezdiriyor. . Ben bu kitabı okurken okuduğumu anlayamıyordum ve bir ara arkadaşıma bir kısım attım kesinlikle bir cümle dahi anlamadım ama belki kitabın ortasındasın diyedir dedi sorun şu ki ben de bir cümle bile anlamamıştım okuduğumdan. Anlayabildiğim kısımlardaki betimlemeker kayda değer şekilde iyidi ancak kitapta yalnızca betimlemelerin iyi olması o kitabı "iyi kitap" kategorisine dahil etmiyor malesef. Peki yazarın
1000Kitap
SonsuzluklarJohn Banville · Kırmızı Kedi · 201419 okunma

Yazar Hakkında

John BanvilleYazar · 13 kitap
John Banville, Deniz romanıyla 2005 Man Booker Ödülünü kazanan John Banville 1945 yılında İrlanda’nın Wexford kasabasında doğdu. Uzun yıllar Irish Times gazetesinin edebiyat sayfası editörlüğünü yapan Banville’in ilk kitabı olan Long Lankin 1970’te yayınlandı. Zeki kurguları ve eşsiz üslubu ile Nabokov’un varisi olarak tanımlanan yazarın öteki yapıtları Nightspawn, Birchwood, Doctor Copernicus (1976 James Tait Black Ödülü), Kepler (1981 Guardian Roman Ödülü), The Newton Letter, Mefisto, The Book of Evidence (Tutanak Defteri-1989 Guinnes Peat Havacılık Ödülü), Ghosts (Hayaletler), Athena, The Untouchable (Dokunulmaz), Shroud, Eclips’tir.