Homo Sapiens'in yani zeki insanın (homo:insan , sapiens:zeki) tarihini en uzak geçmişten alarak evrimsel çerçevede anlatan oldukça akıcı ve yoğun bir kitap. Büyük Patlama ile başlayan evrenin serüveninde Dünya diye küçük bir gezegende ilk canlılık oluşmaya başladıktan milyonlarca yıl sonra ortaya çıkan insan türlerini kısaca anlattıktan sonra Homo Sapiens'e yoğunlaşıyor. Bundan yaklaşık 10bin yıl öncesine kadar dünyada var olan farklı insan türlerinin Homo Sapiens'le karşılaştıktan kısa süreler sonra yok olduklarını ama bunun nedenine dair pek çok teori olmasına karşın tam olarak sebebinin bilinmediğini söylüyor. Diğer insan türleri içerisinde daha güçlü ve iri yapılı türler de olmasına karşın Homo Sapiens'in onlara üstün gelmesini zekadan başka bir şeyle açıklamak mümkün değil sanırım.
Kitapta insanın tarihsel gelisimi dört başlıkta incelenmiş;
1) Bilişsel Devrim
2) Tarım Devrimi
3) İnsanlığın Birleşmesi
4) Bilimsel Devrim
Bilişsel devrim sürecinde diğer hayvanların aksine zekasını kullanabilen insan, kendinden kat kat büyük hayvanları tanıyıp tuzak kurarak onları avlayabiliyor hatta yeni gittiği yerlerde birçok hayvan türünün neslinin tükenmesine neden oluyordu. Topluluk olusturabilen, plan yapabilen, konuşarak iletişim kurabilen ve bir takım yeni davranış örüntüleri geliştirebilen bu insan türü dünyayı yavaş yavaş ele geçirir.
Tarım devriminde daha öncesinde avcı toplayıcı olarak yaşayan ve yerleşik düzene sahip olmayan insan çeşitli bitki türlerini ve hayvanlari evcilleştirerek yavaş yavaş yerleşik hayata geçmeye başladı. Bu, medeniyetin başlangıcı gibi görülse de esasında pek çok kıtlık dönemi ve salgınların tarım devriminden sonra yaşandığını nedenleriyle birlikte kitapta bulabilirsiniz. Yine yazının icadı, çeşitli ekonomik problemleri çözmek adına matematik, astronomi gibi bilimlerin ortaya çıkışı da bu dönemde başlar.
Birleşme döneminde artık çeşitli ticaret yollarıyla insanlar birbirleriyle farklı yerlerden iletişim kurmaya başlarlar. Bu da ekonomi adına daha gelişmiş ve kompleks uygulamaları gündeme getirir.
Bilimsel devrim ise son yüzyıllarda yaşanan hepimizin şahit olduğu, bildiği teknolojik gelişmelere işaret ediyor. Bilimsel devrim insanın tekamülü karşısında parmak ısırtacak bir devrim aslında tüm bu geçmişe bakınca. Ama bir taraftan da tüm kitap boyunca üstünde durulan insanın müdahale ettiği her şeyde oluşan zarar ziyanin da bu döneme paralel olarak artma ihtimaline de değiniyor.
Kısaca bahsedilen konuları anlatmaya çalıştım ama kitap çok daha fazlasını kolayca anlaşılacak şekilde sunmuş zaten. Beğenerek okuduğum kitaplardan biri oldu.