2021 16. kitabı
"Rüzgarlar hep gençtir" Öncelikle yobaz kelimesinin anlamını yazmak isterim. Yobaz: Bağnazlığı din konusunda aşırılığa vuran ve başkalarını baskı altına almayı düşünen kimse. - Bir düşünceye ve bir inanca aşırılıkta bulunmak. - - İncelik ve naiflik ile işi olmayan kaba saba. Zülfü Livaneli dedesini anlatırken şöyle bir cümle kuruyor "Çok dindar olduğu halde yobazlara kızıyordu" dindarlarin yobaz olduğunu düşünüyor olması küçük bir detay ama büyük bir sorun ben yakıştıramadım böyle ünlü bir yazara. Babaannesinin de koyu bir CHP li olduğunu ve bu yüzden de dedesiyle anlaşamadıklarını anlatıyor. Böyle bir aile yaşamında büyüdüğü ama hiç çelişkiye düşmediğini söyleyip dindarları yobaz olarak düşünüyor olması çelişkiye düşmüş olmasını ispatlıyor . Kitabın başlarinda da sürekli bu konuyla ilgi babaannesinden taraf olduğunu vurgulayıcı duygularını anlatması da açıkça bir taraf olduğunu gösteriyor. Taraf olmasıyla ilgili bir sorunum yok ama hem "Kimse birbirini 'dindar' 'dinsiz' diye ayirmazdi derken hemde dindarlara yobaz kelimesini yakıştırması hakaretten başka birşey değildir. Çünkü İslam"hoşgörü" dinidir. Livaneli'nin son okuduğum kitabı olacak bu, bir daha Livaneli okumayı düşünmüyorum. Kitabın içeriği de Livaneli hayatını gençliğini anılarını anlatıyor otobiyografik bir kitap. Bu kadar .
Otobiyografi
Rüzgarlar Hep GençtirZülfü Livaneli · Dex Yayınları · 20196,2bin okunma