Güzel Denemeydi Montaigne!
2021 26. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2021 14:20
1571 yılında 38 yaşında çiftliğe çekilmesiyle başlayan "Denemeler" süreci, 1592 yılında yaşamının son anlarına kadar devam etmiştir. Montaigne, Katolik bir aileden doğması ve ailenin küçük yaşlarda halka mal etmesini eserinde doğal bir şekilde anlatıyor, Montaigne ailesine küsmek yerine onu halkla özdeşleştirdiği bir deneyim olarak ele almış. Şaşırdığım noktalardan biri bu oldu. 16. Yüzyıl Avrupası'nın skolastik düşüncesi yerine bilimi, akılı ve mantığı savunmuş olması kendisine daha çok çekti, yaşadığı ortamdan çok daha farklı düşünüyor ve hareket ediyor. Montaigne hakkında öğrendiğim bir gerçek şu ki, karısı kız çocuk doğrunca karısına küserek, başka bir odada yatmaya başlamış olması. Ne kadar dönemin hümanisti bile olsa satır aralarındaki kadınlara karşı düşünceleri hiç hoşuma gitmedi. Cinsellik hakkında görüşünübu şekilde açıklaması hoşuma gitti : "Cinsel eylem insanlara ne kötülük etti ki kimse utanmadan söz edemiyor ondan, ciddi ve edepli konuşmalarda yer verilmiyor ona? hiç çekinmeden öldürmek, çalmak, aldatmak diyebiliyoruz da ona geldi mi kısıveriyoruz sesimizi. neden acaba?" (syf : 299) Dilin sadeliğini de savunur, sürekli sokak ağzı ile yüce şeylerden bahsetmenin öneminden bahseder. Bu yüzden kitabı okurken kafanız pek karışmıyor, anlatılmak istenen olduğu gibi sunulmuş. " Sözün akışını bozup güzel cümleler aramaktansa güzel cümleleri bozup sözümün akışına uydurmayı daha doğru bulurum" diyerek anlatımını da açıklamıştır. Bir seferlik okunup rafa kaldırılacak türden kitaplardan değil, arada hayatınızın akışına göre tekrardan notlarınıza bakmanız gerekecek kitaplardan. Kiminle konuştuysam onlar da sürekli geri dönmüş oluyordu. Eski dönemlerde yaşamış filozof ve şairlerin notları hem Türkçe hem Fransızca şekilde yazılmıştır (bazısını yermesi ve bazısını açıklaması, tarafsızlığı - tarafsızlık olmayacağını söylemesine rağmen- aşırı beğenmiştim) . En çok alıntı paylaştığım eser olmasına rağmen hala paylaşmak istediğim bazı kısımlar bulunuyor: "Kırdım diyorsun zincirlerini; evet, köpek de çeker koparır zincirlerini, kaçar o da, ama halkaları boynunda taşıyarak." - Persius (Türkiye İş bankası, Kültür yayınları s.33) Türklerdeki askeri disiplinden, ölüm hakkındaki görüşlerinden özellikle etkilendim. İyi okumalar dilerim!
Felsefe
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202065,6bin okunma