Puan vermedi·218 syf.····Okunma: 22 Aralık 2021 12:09 Fyodor Mihayloviç Dostoyevski /Beyaz Geceler
Öncelikle kitabın ismiyle başlamak istiyorum.
Beyaz geceler Rusya' da Petersburg'da haziran ayının ortalarına da başlayan temmuzun ilk haftasının sonuna kadar devam eden, gündüzün daha uzun yaşandığı gecenin tam anlamıyla kararmadığı zaman dilimidir.
Kitabın olay örgüsü beş öykü, dört gece ve bir sabah şeklinde kurgulanmış. (Yayınevlerin de değişiklik gösterebiliyor)
Yalnızlığın içinde kaybolmuş, kendini herkesten, her şeyden soyutlayıp, düşlerin de yaşayan Düşsever nasıl olurda bu kadar herşeyin farkında olabilirdi?
En ufak kaldırım taşından, karşıdaki evde kimin oturduğuna, kaç kişi olduğuna ne iş yaptığına kadar biliyordu.
Kalabalığın içinde yalnızlığı tercih ediyordu o.
Düşlerin de sadece düşlerinde yaşıyordu aşkı, sevgiyi, arkadaşlığı, dostluğu, oturduğu sokağı.
Petersburg'da, Kahramanımız Düşsever ve Nastenka arasında geçiyor. Bir gece Nastenka ile nehir kıyısın da tanışır ilk gördüğü anda bir şeyler hissetmiştir ama bunu söylemeye cesareti yoktur çünkü Nastenka'nın kalbi bir başkasına aittir. Çaresizce kabullenip yalnızlığına gömülür tekrar yarı yolda bırakılmıştır...!
Yüreğim konuşurken ben susamam.
Ne kadar daha doğal okadar daha iyi...
Hem bazen insanın düş kurması iyidir. Gerçi kim bilir! Bir de düşlerinden ayrı bir şey düşünmek durumundaysan.
"Düşlerim nerede? "diye sormaktan kendimi alamıyorum. Başımı sallayıp diyorum ki:" Yıllar ne çabuk geçiyor! En iyi zamanlarını nereye gömdün? Yaşadın mı yaşamadın mı? "