Romancı Bir Ebeveyn midir?
2021 10. kitabı
Sosyal medya sayesinde istediğiniz insana ulaşabilmek o kadar kolaylaştı ki! Bazen adını bile bilmenize gerek kalmadan sadece konum bildirilen paylaşımlarla bile bir insanın kim olduğunu öğrenebiliyorsunuz. Peki gerçekten öğrenebiliyor muyuz? Güzel cümlelerle, bin bir filtreden geçmiş fotoğraflarla, hep mutluymuş, zenginmiş, duyarlıymış, hümanistmiş gibi yapılan paylaşımlardan bir insanı tanıyabilmek gerçekten kolay mı? Hepten kötüleyip eski kafalılık yapmak istemiyorum. Ama bu sanal dünyalara kanıp hayatını mahvedenleri hiç mi görmediniz etrafınızda? Modeste ablasının başına gelenlerden dolayı ailesince kısıtlanmış bir genç kız. Bir şairin şiirlerine hayran kalıp mektup yazarak ulaşmaya çalışıyor. Birçok kişiden mektup alan şair ilgilenmese de sekreteri bu mektuplara cevap vermeye başlıyor. Ve mektuplar üzerinden bir aşk başlıyor. Modeste şairle mektuplaştığını sanıyor. Sonra babasının servet sahibi olduğunu öğrenen şair ile bir dük de işin içine karışıyor. Ailesi ve aile dostlarının sayesinde kötü bir tercih yapmaktan korunuyor Modeste. Peki böyle bir yolla yapılacak tercihler ne kadar gerçekçi olacaktır. Balzac bir baba duyarlılığıyla mutlu bir son vermek istemiş. Jane Austen romanları da böyledir. Ne kadar hatalı davranışlar da sergilese kahramanları, onları hep mutluluğa ulaştırır. Ama ne kadar etkileyici veya gerçekçi olabilir ki bu? Sizi sarsmayacak, hataların sonucunu gerçekçi olarak göstermeyecek bir plan yalandan başkası olmuyor maalesef. Bana göre edebiyat hep kötüyü göstermemeli evet ama kötüye giden yolu da son metresinde değiştirmemeli.
Modeste MignonHonore de Balzac · İş Bankası Kültür Yayınları · 2017446 okunma