···Okunma: 20 Aralık 2021 12:37 Mustafa Kutlu Uzun Hikaye'de Bulgaristan göçmeni Ali'nin hikayesini oğlunun ağzından anlatıyor. Mustafa Kutlu'dan okuduğum ilk kitap olduğu için çok şanslıyım çünkü yazarın dili ile tanışmak için en doğru kitabı seçtiğimi düşünüyorum. Kitap çok soft sank yesilcam filmi izler gibi hissettirdi. Ali, Münire'ye aşık olur türlü zorluklar onları buluşturmaz Münire'nin abileri cok serttir ve bu aşka mani olmaktadırlar. Ali ile Münire kaçmaya karar vererek bir plan yaparlar ancak Ali bunun yanında Münire'nin abilerinden de intikamını almak istemektedir.-SPOILLER- Ali Münire ile buluşmadan önce Münire'nin abilerinin sinemasının gider ve sinamayi yakar. İnsanlar yangının etkisiyle panik içindeyken Ali arkaya geçip mikrofondan içini döker. Münire'nin abileri olayi gec anlasalar da bie sekilde anlarlar. Ali ve Münire kaçar ve kitabımızın yazarı ve anlatıcısi olan Mustafa dünyaya gelir. 2. bölüm Mustafa'nın on altı yaşlarında iken yaşadığı anılarla baslar. Mustafa on altı yaşlarında iken belli durumlar sonucu ailece yaşadıkları yeri terk etmelerine gerekir. O sırada Münire 2. çocuğuna hamiledir. Az parça eşya ile trene binerler. Ali çok streslidir nerde ne yapacaklarını düşünür. Trende treni süren kişi (ne dendiğini unuttum, makinist olabilir?) onlara sonraki durakta inmelerini oradaki istasyon şefinin onlara bir is ve kalacak yer ayarlayabileceğini söyler. Durum makinistin söylediği gibi de olur. Münire hanımın doğum günü geldiğinde bir gece sancılanır komşuları yardımcı olsa da durumu iyiye gitmez. Sabah olmasını bekler ve hastaneye götürürler. Maalesef ki Münire hanım hayatını kaybeder :'( Ali ve Oğlu Mustafa ise başka bir yere taşınmaya karar veriyorlar. Çerçi Abdullahın bahçesinde kalmaya başlıyorlar. Çerçi Abdullah'ın Kas erimesi olan oglu Celal, cam önünde oturup boncuk işliyor. Celal ile Mustafa arkadaş ve ikiside savcının kızı Ayla'dan hoşlanıyorlar. Celal haliyle dışarı çıkmadığı için Mustafa'ya Aylaya vermesi için bi kolye veriyor Mustafa kolyeyi Ayla'ya veriyor. Ayla o kadar büyüleyici bir güzelliğe sahip ki onunla karşılıklı iletişime geçebilen tek genç erkek Mustafa. Tabi Mustafayi boncuk verirken görüp adını çıkaranlar oluyor ancak çok sürmüyor bu durum. (şimdi konudan konuya atlayacagim.. atlıyorum. HooP)
Zapuroğlu(belediye reisi) Ali bey o dönem siyasi yazılar yazdığı için şüphe ile Ali beyin evini aratıyor.Zapuroğlu Ali bey ve Oğluna rahat vermeyince Ali ben Ve Mustafa tekrar bir kasabaya taşınıyorlar .Taşındıkları yerde bir kitapçı açıyorlar. Dediğim gibi ali ben o dönem siyasi şeyler yazıyor ve evlerine arama kararı çıkartiliyor. Ali bey haksız yere içeri giriyor. kitapçıyada oğlu Mustafa bakmaya başlıyor. bir gün selvi hanım yanında Feride adındaki bir kızla geliyor. Mustafa feride'yi begeniyor ve Feride'ye Çalıkuşu kitabını hediye ediyor Tabi sürekli babasını ziyarete gidiyor ama Feride den hoşlandığını söylemiyor. Feride' çalıkuşu'nu okuduktan sonra tekrar Mustafa'nin yanina ara ara geliyor ancak cok duramıyor. Feride de Mustafa'ya gönlünü kaptırmış. Feride ile Mustafa arasında olanlar dışarı sızıyor ve ailesi feridenin dışarı çıkmasını yasaklıyor. Mustafa Selvi hanıma Feride'ye onunda rızası olursa kaçmak istediğini bunu Ferideye iletmesini söylüyor. Feride ben bu aileden kız kaçtı dedirtmem, bizim aşkımız ahirete diyor ve Mustafadan ayrılıyor.Mustafa çok üzülüyor ve Ali beyin yanına gitmesi aksıyor. Babasını görmeye tekrardan gittiğinde Feride ile arasındaki meseleden bahsediyor ve buralardan gitmek istediğini söylüyor. Ali beye daktilosunu Mustafaya veriyor ve gitmesini uygun görüyor..Mustafa trene bindiği zaman okuduğumuz satırları yazmaya başlıyor.