Karşı Pencere
2021 44. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2021 15:02
Kitabı bitirince kalkıp pencereden görünen karşı daireye baktım, yarı açık perdeden görünen yaşlıca bir çift mutfak masasında oturmuş birşeyler içiyorlardı. Gün akıyordu diğer tarafta, herşey aşırı normal, marketten dönenler, soğukta hızlıca yürüyüş yapanlar, arabalar, saçma bir dinginlik, sıcak bir evin içinde öylece bakıyorum tıpkı Profesör Andersen gibi. Sonra dedim ki bu yaşlıca çiftten biri diğerini şu anda öldürse ne olur ve ben buna şahit olsam.. Hikaye böyle başlıyor kitapta Profesör Andersen bir cinayete şahit oluyor. Ben şahit olsam polisi ararım dedim, sonra yine dedim ki aramam sonra neden aramam diye düşündüğümü veya ararım diye düşündüğümü düşündüm. Profesör Andersen tüm hikaye boyunca bu soruların cevabını arıyor ahlak mı? toplumsal baskı mı ? vicdan azabı mı ? şahitliklerimizi eyleme yönelten tam olarak ne din mi? Bir topluluğun içindeyken suça veya toplumun suç kabul ettiği şeye verdiğimiz tepkiyle, yalnızken verdiğimiz tepki aynı şey mi? Bir süre sonra hikayeye başkaları da dahil oluyor. Bir cinayet şahitliğinden yola çıkıp topluma kökenden bağlı ama toplumun üzerinde kendini konumlandıran entelektüel aydın tipolijisi eleştirisi de sunuyor Dag Solstad. Bir yemek masası etrafında ve bir dağ kulübesinde gelişen ve bileşenleri orta üst sınıf aydınlardan oluşan sohbetler çok keyifliydi, okurken aa tanıyorum ben bu insanları diyerek okudum demek ki bazı kesimler için coğrafya kader değil sınıf kader. Sonuç itibariyle bir kitap sağa sola savurarak okutuyorsa kendini ve bitirdikten sonra kafanın içinde dönüp duruyorsa bence amacına ulaşmış oluyor. Halâ karşı pencereye bakıp acaba ben ne yapardım diyorum umarım içeceklerini bitirip sakince tv izlerler, çünkü seçim yapmak zor.
Profesör Andersen'in GecesiDag Solstad · Yapı Kredi Yayınları · 2021653 okunma
1.357 Gösterim