MASALLA GERÇEĞİ BİRLEŞTİREN BİR ESER
2021 37. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2021 17:33
Beyaz Gemi Cengiz Aytmatov'un dede torun ilişkisini anlattığı duygulu bir eser. Duygusal açıdan fazlasıyla yoğun hissiyatlara kapılacağınız dede torun arasındaki o tatlı bağı hissedecek ve içinizi saracak çok farklı duygularla iç içe olacaksınız. Roman annesi ve babası ayrılınca dedesi tarafından büyütülen bir çocuğun yaşamını konu almaktadır romanın baş kahramanı olan bu çocuk Issık Gölü kıyısında dedesi ve ninesi ile birlikte teyzesinin kocasının evinde yaşamaktadırlar ama nasıl yaşamak. Evde yaşayan herkes teyzesinin kocası Orozkul tarafından eziyet görmektedir. Orozkul sinirli bir yapıya sahip ve aşırı derecede alkol kullanan biridir. Özellikle karısına çocuğu olmadığı için daha fazla şiddet göstermektedir. Ve kimse bu durama karışamamaktadır. Çocuğun dedesi Mümin dede ise tam anlamıyla iyilik timsali biri, herkese güler yüzüyle yaklaşan, insanların yardımına koşan, adı gibi mümin olan biri. Bu özelliklerinden dolayı köylüler ona "kıvrak" lakabını takmıştırlar. Mümin dede torununa sürekli farklı farklı masallar anlatır bu masallar çocuğun geçmişle bağlantı kurmasına yardımcı olur. Bu masallardan onlar için en önemlisi ise Boynuzlu Maral Ana masallıdır.. Ama inandıkları bu masal onları çok üzer... Küçük çocuk dedesinin ona vermiş olduğu dürbün ile her yerin gözüktüğü bir tepeye çıkar ve çocuğun görmek istediği Beyaz Gemiyi izler. Isık Gölünde arada bir görünen babasının gemide olduğunu düşünen küçük çocuk bu gemiyi izlemeyi çok sever ve hayaller kurar. Bir balık adam olduğunu ve Isık Gölden gemiye ulaştığını. Ama ne çocuk bir balık adam oldu ne de Beyaz Gemi'ye ulaştı. Kitabı çok daha fazla anlatabilirdim çünkü çok daha fazla insanın okumasını istiyorum benim gibi geç kalmadan. Ben geç kaldım sizler geç kalmayın. Okuyun Okutturun
Beyaz GemiCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 199987,4bin okunma