Milo

@Milo8
2021 89. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2021 11:24
"Ölüler bu yüzyılın duvarlarına sinekler gibi yapıştılar. Zamanın penceresi önünde ölüler, sinekler gibi kurumuş, kaskatı yatıyorlar." "Asla unutulmaması gereken hakikatler: Gerçeğe bağlı kalan ilerleyemez. Gerçeğe bağlı kalan, ancak gözden düşer. Bugün gerçeğin birazını bile öğrenmek isteyen var mı? (Yüksek sesle.) Evet, yavaş yavaş anlıyorum, hakikat bunlar..." "İşte hayat! Ancak bir hiç, değil mi? Ben, ben artık yokum bu oyunda. Esneyişlerim dünyalar kadar geniş." Merhabalar Kapıların Dışında birçok kişi için olduğu gibi benim için de okuduğum en etkileyici eserlerden biri oldu. Wolfgang Borchert 2. Dünya savaşında Ruslara karşı savaşmış bir Alman askeri, savaşın madden manen ağır yaralarını çaresizce yaşamış, ülkesinde gözlerden düşmüş ve kimsesiz biri gibi göç etmiş bu dünyadan. Bu yüzden bu dünya kuruldu kurulalı Habil ve Kabil'i aşan bu yıkım ve kan ağlayan vahşete karşı duruşu, savaşın gerçek yüzünün aslında bireylerin kendi kendilerini katletmesi olduğunu görmüş ve hep karşı çıkmış. Kapıların Dışında savaştan dönen bir asker olan Bechmann üzerinden bütün savaşa maruz kalmış ruhların isyanı, savaş toprağında ruhlarını bırakan insanların bir iç dökümü adeta, uğruna kanını canını hatta ruhunu akıttığı vatanı ve halkıyla yüzleşmesi. Herkese şiddetle tavsiye ediyorum.
Kapıların DışındaWolfgang Borchert · Can Yayınları · 20217,9bin okunma