···Okunma: 02 Ocak 2022 20:42 Bir seneyi aşkın bir süredir bu kitabı bekliyordum. Öncesinde Mehmet Yılmaz abim için şunları söylemem gerekir kendisi Cengiz Aytmatov taraftarıdır. Onun kaleminden çıkan bütün eserleri bir kaç defa okumuş incelemeler, yazılar ve kanalında videolar çekmiştir. Cengiz Aytmatov'u tanımış ve tanıtmıştır bizlere. Cengiz Aytmatov denince aklıma Mehmet Yılmaz ve Harun Çelik abim gelir bu iki güzel insandan Cengiz Aytmatov'u tanımama daha yardımcı olmuştur.
Ben de Cengiz Aytmatov'u lise son sınıfta Beyaz Gemi ile tanıştım ve çoğu kitabını okudum. Ve onun eserlerini tekrar okumayı düşünüyorum. Eğer bana ilk hangi kitabı okudun diye sorsalar Cengiz Aytmatov - Beyaz Gemi derim öncesinde varsa hatırlamıyorum okuma alışkanlığım neredeyse sıfır ve çok tembel bir öğrenciydim:) Bana okuma alışkanlığı kazandıran yazar Cengiz Aytmatovdur. Onunla ilgili inceleme ve okumalar yapmayı vazife bilirim.
Kitaba gelecek olursam 3 bölümden oluşuyor.
İlk bölümde Mehmet Yılmaz abimin incelemeleri ve Aytmatov'un kitaplarından alıntılar veriyor. Mehmet Yılmaz abimin incemeleri çok iyi Beyaz Gemi incelemesi harikadır bizim göremediğimiz sembolleri ve anlamları görmüştür. İncelemeler size çok şey katacaktır özellikle kadere, aşka, totaliter rejimlerin baskısına yeni bir bakış açısı kazandıracaktır.
İkinci bölümde Mehmet Yılmaz Cengiz Aytmatov ile hayali bir ropörtaj yapmakta burda Cengiz Aytmatov'un nasıl yerelden evrensel bir yazara evrildiğinin süreci var. Kaleminin özelliklerine, felsefesine ve aklımıza gelen hayvan karakterlerini nasıl oluşturduğu aldığı veterinerlik eğitimine kadar üstadı tanıyorsunuz.
Üçüncü bölümde Cengiz Aytmatov ile konuşmalar ve yazılanlar ile yazarla ilgili aklınızda soru işareti kalmayacak kadar Aytmatov'un tanıyorsunuz.
Benim için çok güzel bir biyografiydi. Cengiz Aytmatov'u herkes okumalıdır. Cengiz Aytmatov'u bizden biridir kendisi hem Kırgız Türkü hem de Türkiye Türkü olarak görür.
Mehmet Yılmaz abimin kalemine sağlık.