Acımak
2022 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2022 23:52
Reşat Nuri Güntekin, bu eserinde; çalışkan, başarılı, idealist bir öğretmen olan Zehra öğretmen ile babası Mürşit efendinin acıklı yaşam öyküsünü anlatıyor. Zehra öğretmen kasabadaki herkes tarafından sevilmekte, takdir edilmektedir. Lakin Zehra öğretmende eksik olan bir haslet vardır, acımak. Düşkünlüğe, zaafa, çirkinliğe asla acımaz Zehra öğretmen. Bir gün hayatını, ailesini mahvettiğini düşündüğü, nefret ettiği babasının ölüm döşeğinde olduğu haberini alır. Önce babasını inkar edip gitmek istemese de sonunda dayanamayıp gider. Gittiğinde babası ölmüştür. Ondan kalan bir sandıkta babasının günlüğünü bulur ve okumaya başlar. Kitabın bundan sonraki bölümünde Mürşit efendinin hayatını okuyoruz.Zehra öğretmen babasının hayatını okurken bildiği sandığı şeyleri bilmediğini anlar. Yıllar boyunca nefret ettiği babasına karşı ilk defa acıma duygusunu tadar. Fakat artık babası hayatta bile değildir. Kitabı okurken başta Zehra öğretmen gibi ben de babasına kızmış, ona hak vermiştim. Mürşit efendinin hayatını okudukça önyargılarımizin bizi nasıl yanlış yönelttiğinin bir kez daha farkına vardım. Kitap bende bir burukluk bıraktı. Zehra'nın bütün gerçekleri öğrendiğinde, babasının hayatta olmasıni isterdim. Fakat kitabın bu kadar etkileyici olmasının sebeplerinden biri de bu geç kalınmışlık duygusu şüphesiz. Bu vesileyle önyargılarımızı bırakıp ertelediklerimize bir an önce kavuşmamızı dilerim. Herkese keyifli okumalar
AcımakReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 202151,5bin okunma