2021 74. kitabı
Prof. Dr. Faruk Erem (1913-1998) hukukçu ve yazar. 1969 yılında Türkiye Barolar Birliği'nin ilk başkanı seçildi. Bir Ceza Avukatının Anıları isimli kitabı basıldığı yıllardan bu yana ilgiyle okunmuş, sahnelenmiş, hem hukukçular hem de sanatçılar ilgisini eksik etmemiş. Hümanist doktrin savunucu olan Faruk Erem hoca, hepimizin bir yerlerden kulağına çarpan şu cümlelerin sahibidir; "Suçluyu kazıyınız altından insan çıkar. Amaç suçludaki insanı değil; insandaki suçluyu yok etmektir! Bana öyle geliyor ki adalet yanıldığını anlayınca geri veremeyeceğini baştan almamalıdır." Meslektaşlarımız ile konuşmalarımızı düşünüyorum, ben daha bu genç yaşımda pek çok hayret uyandırıcı olayı dinledim. Daha hukuk fakültesinde iken başlamıştı, Ceza dersine gelen pek değerli Prof. Dr. Doğan Soyaslan hocamız savcılık yıllarında rastgeldiği ilginç olayları anlatırdı. O yüzden bu kitapta okuduğum her şey ben de hüzün, acıma, merak uyandırdı ama şaşkınlık uyandırmadı.. İnsanımızı okumak, tanımak, en mahrem sırların döküldüğü o mahkeme salonlarına biraz olsun girmek, öfke anlarına şahit olmak... Kitabı değerli kılıyor. Hocanın anlatımı edebi değil ancak bu kitabı edebiyat tarihi açısından değerlendirmiyoruz sonuçta. Beni çok etkileyen, gözlerimi dolduran olaylar okudum. Gerçek hikayeler olduğunu bilmek içinizi acıtıyor evet. Beni en çok etkileyen bir avukat olarak Faruk Erem'in kendi yaptığı bir hatayı açık yüreklilik ile anlatması idi. (itiraf başlıklı bölüm) Babasını öldürdüğü düşünülen Hakkı, ısrarla suçsuz olduğunu söylemektedir ama avukatı dahil kimse inanmamaktadır. Müvekkiline "itiraf et, indirim alırsın" diyerek tavsiyede bulunan Faruk Erem yıllar sonra müvekkilin suçsuz olduğunun ispatlanması ve asıl katilin bulunması ile onu hapishane çıkışı almaya gider, işte o utancını ben de yaşadım.. Üstelik o zamanlar kanunlarda yeri olan ölüm cezasını almış olsaydı Hakkı, ne olacaktı? Çok ağır yükler, adalet çok ağır. Faruk Erem'in ölüm cezası üzerine düşüncelerini hak vererek ve sorgulayarak okudum. İyi ki böyle bir miras bırakmış bizlere. Hukuk ile ilgili olanların daha keyifle okuyacağına eminim. Hatta meslektaşlarımın daha da keyif alacağına eminim. Okuyun..
Hukuk
Bir Ceza Avukatının AnılarıFaruk Erem · Lykeion · 20201,240 okunma