Aydın Hız’ın ikinci kitabı “Hayal Denizi” içinde İbn Arabi’den Büyük İslam coğrafyacısı ve kartograf İdrisî’ye, İşraki felsefenin kurucusu Sühreverdî’den Mecüdiddin İshak’a kadar önemli kişiliklerin yer aldığı bir roman. Macera Endülüs’te başlıyor ve Septe, Mağrib, Tunus, İskenderiye, Palermo, Filistin, Yafa, Kudüs, Mekke, Şam, Bağdat, Musul, Konya, Halep gibi beldelere bir ağ gibi örülüyor sırlı bir haritanın peşinde. Ancak kitap geçmişe gelgitler yapan bir şimdinin romanı olarak da addedilebilir. Üniversitede haritacılık alanında yetkin bir tarih profesörünün anlatımı ve başına gelenler mezkur haritanın günümüzle ilişkisini oluşturuyor.
Bu bir “roman” olduğu “tarih kitabı” olmadığı için içinde elbette anakronik veya hatalı bilgiler barındırması dramaya uyması açısından olağan. Karakter isimlerinin, devlet isimlerinin günümüz versiyonlarının yazılması bu duruma örnek olabilir. Ancak yazar kitabı telif ederken araştırma yapmış. Bu, kitabın sonunda bulunan “gözümün önünde bulundurduklarım” başlığından da anlaşılıyor. Ayrıca drama demişken romanın dili fazlasıyla devrik ve bu bir süre sonra okuyucuyu yoruyor. Sayfalarla ayrılmış olmasına rağmen yıl ve mekan geçişleri çok net değil.
Sayfalar arasında İbn Arabi’nin sözlerinden örneklere rastlıyor olsanız da mekan tasvirlerinin daha güçlü olmasını, olayların biraz daha kronolojiye uygun, daha derinlikli olmasını tercih ederdim. Konunun çerezlik ilgilileri, lise veya üniversite başlarında olan öğrenciler için okunabilir diye düşünüyorum.
Okuma listeme almamın sebebi ise sırlı bir haritadan, geçmiş zamanlardan bahsetmesi idi. Geçmişe ufak ama belirttiğim gibi derin olmayan bir yolculuk yaptırdı.