2022 3. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2022 13:25
"Önlüklü Krallar Zırhlı Kullar", Üniversitede akademisyen olarak tarih üzerine araştırmalar yapan Acar Gürışık'ın, Adnan Menderes'in Londra yakınlarında düşen uçağı ile araştırmalar yaparken Mehmet Can ile tanışması ile başlayan olaylar zinciri içerisinde Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyetine kadar resmi ideolojinin tarihi sorgulamasının yapıldığı bir roman. Kimi sayfalarda Tayfun Er'in "Erguvaniler"ini (Erguvaniler )okuyorum diye hissettim. Yakın tarihimize ilgi duyan bir çoğumuzun bildiği olay ve kişilerin arka plan bağlantılarını, yazarın "kitapta bahsedilen çoğu tarihi olaylar gerçek olup, kişiler ve olaylar tamamen kurgudur" ifadesiyle anlatılan roman, toplumsal hafızamızın canlı tutulması ve daha derin bilgi edinmek isteyenlere ışık tutması açısından faydalı olacaktır. Yakın tarihimizin gizemli bağlantıları hakkında henüz bilgi sahibi olmayanlar için bilindik genel doğruların ters yüz edildiği satırların şok etkisi yapacağı da bir gerçek. Romanın edebi bir kaygısı yok ve sorulara verilen net cevaplar da yok. Böylesi iddiaların bulunduğu bir kitapta en azından bilgileri doğrulayıcı kaynakların da olmasını bekliyor insan ancak bunu yapmaya çalışan araştırmacıların yaşadığı sonu, Uğur Mumcu örneğinde olduğu gibi, hatırlayınca söyleyecek söz kalmıyor. Kitabın 317. sayfasında yer alan alıntı ile incelememi bitirmek istiyorum. " ister Devlet-i Ebed Müddet ister Derin Devlet ister İttihatçılar ister Gayri Türk olanlar sonuçta devletin içinde bir kavga hep vardı ve hep olacaktı. Kazanan hiçbir zaman beşer yani halk olmayacaktı. Her yeni güne merhaba diye başlanıldığında; korkulacak, nefret edilecek, az da olsa sevilecek, ırkçı, kafatasçı, belki sosyal demokrat belki ayrılıkçı belki ortanın solu belki komünist belki kökten dinci daha iyisi tarikatçı, orospu, pezevenk, katil, işkenceci, eşcinsel aklınıza gelebilecek tüm korkularınızı sömüren ve bu sayede bu ülkede yaşamamıza izin veren bir mekanizma var gerçekte. Sevseniz de sevmeseniz de bu kadim topraklarda yaşamanın diyetini ödemek zorunda kalan da bizleriz sonuçta." Öğrenmeye açık ve sorgulayan bir zihne sahip okurların çok kısa sürede rahatça okuyacakları bir kitap ama kişi, olay ve konuları başka kaynaklardan (en azından google'dan) karşılıklı araştırarak, teyit edecek okurlar için zaman alıcı bir süreç olacaktır.
İnceleme
Önlüklü Krallar Zırhlı KullarMelis Kutlu · Dorlion Yayınevi · 01 okunma