·127 syf.····Okunma: 15 Ocak 2022 23:43 Erkek ve kadın. Biri diğerinden daha mı üstün? Ya da daha üstün mü görünmek istiyorlar? Cinsiyetlerin içinde bulundukları koşullar neden farklılık gösteriyor?
Woolf, erkek egemen toplumlarda ezilen, kısıtlanıp hakları elinden alınan, kendileri bile duygusal ve bedensel yönden erkeklerden aşağı ve korunmaya muhtaç olduğuna inandırılmış kadınların edebiyatta yer alamadıklarını, bu duruma neden olan en önemli etkenin kadının sosyo-ekonomik durumunun erkeğinkinden farklı olması olduğunu söylüyor. Ve ekliyor; "Bir kadın eğer kurmaca yazacaksa, parası ve kendine ait bir odası olmalıdır."
Woolf kadınların yüzyıllardır aşağı görüldüğü, eğitimsiz ve parasız bırakıldığı, erken yaşta evlendirildiği, baskılandığı, seçim haklarının olmadığı dolayısıyla edebiyatla ilgilenmeleri için fırsat bulamadıkları kaldı ki bulsalar bile küçümsendikleri için edebiyattan uzak olduklarını ve bu eksikliği telafi etmek için neler yapılabileceğini ele alıyor. En önemlisi de tüm bunları erkekleri aşağılamadan, kendi cinsini övmeden, tarafsız olmaya özen göstererek aktarıyor bize.