·224 syf.····Okunma: 15 Ocak 2022 18:55 Bu çalışmada, işitme-konuşma-görme engelli bireylerin Osmanlı döneminde ve Cumhuriyetin ilk yıllarındaki eğitim-öğretim faaliyetleri ve istihdamları ele alınmış..
Osmanlı Devletinde sağır ve dilsiz olarak dünyaya gelenler, saray ve saray dışında çeşitli pozisyonlarda istihdam edilmiş, bir çok görevi icra etmişler.
Saraya alınan konuşma ve işitme engelliler, kendilerinden önce sarayda bulunan tecrübeli sağır ve dilsizlerin yardımıyla İşaret Dilini öğrenmiş, onlar da kendilerinden sonra gelenlere aktarmışlar.
Ancak bu durum, onların düzenli bir eğitim-öğretim faaliyetinden geçtikleri anlamına gelmiyordu.
Engellilerin eğitimine yönelik okul kurma teşebbüsü ilk kez Sultan II. Abdülhamid döneminde meydana gelmiş. Onun öncülüğünde ülkemizin ilk Sağır ve Dilsiz Mektebi 30 Eylül 1889’da açılmış. Daha sonra bu okula Körler Sınıfı da ilave edilmiş. Ancak okulun Avrupa standartlarına ulaşamayışı, okulun binadan binaya taşınması, bu okulun başarısız bir girişim olarak kalmasına sebep olmuş..
İlk sağır parmak alfabesi özel eğitimde kayda değer bir adım olmuş. Bu haliyle Osmanlı Sağır, Dilsiz ve Ama Mektebi, şu anki Engelliler Eğitimimizin bir öncü vazifesini görmüştür..
Sağır ve dilsizlerin Osmanlı Sarayında istihdamına Fatih Sultan Mehmet döneminde başlanmış.
Padişahların kapısında nöbet tutanlar ‘Bizeban’ adlı kişilerdi. Görüşmelerin gizliliği ve başkalarına aktarılmaması açısından, özellikle sağır ve dilsizler tercih edilirdi. Böylece şahsi ve devlet sırların ifşa edilmesi engellenirdi. Bu kişiler aynı zamanda cellat olarak da kullanılmışlar.
Saray ve Harem dışında da Askeri Meclis, Nezaret ve Umumiye gibi birçok birimde dilsiz ve sağırlar istihdam edilmişti..
Kitabın son bölümlerinde, Cumhuriyet döneminde ülkemizin birçok yerinde açılan engelliler okulları ile dünyanın gelişmiş ülkelerindeki (Fransa, Almanya, İngiltere ve Amerika’daki) Sağır ve Dilsiz Eğitimleri ve onların faaliyetleri anlatılıp karşılaştırılıyor.
Kitabı çok beğendim. Engellilerin eğitim ve istihdamıyla ilgili geçmişten günümüze kadar yapılan çalışmalara ilgi duyanlar okuyabilir...