Beynin arka yüzü ve Özgür irade
2022 2. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2022 00:00
Aslında aklimda ki bilgileri tam olarak aktaramam, lakin basit bir düzeyde olabildiğince kitabın detaylarına inmeden küçük bir özet paylaşıcam. 1. Bölümde beynimizin arka yüzünde bizden başka bir bizin olduğundan bahsediyor bu biz kitapta bahsedilmesede tahminen dışarıdan aldığı uyaranları ve bilgileri gizlice depoluyor bunları yıllar içinde bizim kullanabiliceğimiz en iyi fikir ve fikirler topluluğu olarak bize sunuyor. Örneğin kitapta bahsedilen Maxwell'di unutmamışsam. Ölmeden önce bunları keşfedenin ben değil içimdeki bir şey demesi 2. Bölümde beynimizin algılarızı sectiği ve ona göre sekillendirdiği üzerine bir yorum yapıyor ve insanların doğustan görmeyi bilmediğini zaman içinde öğrendiğininden bahsediyor. Kör olan bireylerin bazılarinın kör görü olarak bilinen göruşe sahip olduğundan bahsediyor ve beynimizin başka yerlerininde görme kısmıde olsa üstlenebildiğinindeb bahsediyor 3. Kısımda zihin ustüne biraz acıklamada bulunuyor. Mesela yuzlerce defa baktığımız aynı bir üründeki her detayı bilincsiz bir bicimde ezberlediğimizi ve o ürünün neredeyse aynısı ile değistirildiği vakit bu küçücük detayı farkedebiliceğimizden bahsediyor(tavuk seksörleri) . Bu kısımda bilincten de bahsediyor yürümeyi düşündüğünüzde neden yürümenin karışık geldiğini size açıklıyor ve bilimcaltınızda ırkcı olma ihtimalinizin olduğundan bahsediyor lakin bilinc ya da toplumsal baskı korkusunun devreye girip bunu engellediğinden bahsediyor. Bilinçin görevi ise( Hedefleri belirler; sistemin geri kalanıda bunlari gercekleştirmenin yollarinı öğrenir.) 4. Bölümde hatirladığım kadarıyla genlere kazinan kısimlari ile ilgili bilgiler veriyor. Örneğin karşı cins tarafından gönderilen bilinçli olarak göremediğimiz bazı mesajların nasıl algılandığı, sadakatsizliğij genlerimizde mi olduğndan bahsediyor. 5. Bölüm bu kısımda beynimizde sadece bizim olmadıgımızdan ve alkol gibi yatıştıricılarin beynin bastirilmiş kısımlarinı gün yüzüne cıkarmasından bahsediyor. Yabancı el sendromundan, beyinde bir nevi demokrasi benzetmesi yapılarak zihinde bir nevi karar veren demokratik yapı benzeri kısımlar olduğundan bahsediyor.( Umarım bizim milletvekilleri gibi birbirleri ile tekme tokat kavga etmiyorlardır) 6. Bölümde özgür irade kavramından başlayarak. Insanin beyninde çok kücük bir kontrolu olmasina lakin neden yaptiklarımızdan bilinçli olarak sorumlu tutulduğumuz hakkında konuşup, beyinde ki tümörün ya da ram uykusundan direkt uyanıklılık evresine geçisin davranıslarımızda nasıl farkliliklar sebep oldugu hakkında bilgiler veriliyor. 7. Bölümde insanın nöröloji ile tahtindan edilişinden bahsediyor, nasil Galileo jüpiteri keşfedip guneş sisteminin etrafinda döndüğümüzü söylediğinde kilisenin onu idam ettiğinde. Insanin degersizleşmesinden bahsedip, lakin sonraları tahtan indirilmenin daha büyük bir kapıyı aralayıp daha göz kamastırıcı fikirlere yol aldıgından bahsediyor. Bazı ilaçların depresyondan nasıl cikardıgını acıklıyor. Sonlara yaklasırken dna üzerine ve cevresel şartlardan biraz daha bahsedip bazı genlerin yetişirilmeye bağlı saldırganlıga sahip olduğu gibi teknik detaylardan bahsediyor. Tabi ki genlerimizi etkileyen çevresel şartlara da değiniyor.
Psikoloji
Incognito - Beynin Gizli HayatıDavid Eagleman · Domingo Yayınları · 20138,1bin okunma