Zacharius Usta yaşadığı zamanın en ünlü ve usta saatçilerinden birisidir. Bir gün ustanın yaptığı saatler bozulmaya başlar ve müşteriler aldıkları saatleri geri getirmeye başlar. Durum öyle bir hal alır ki tek bir saat hariç usta yaptığı tüm saatleri iade almıştır ve bu duruma paralel olarak sağlığı da bozulmuştur çünkü ustanın ruhu yaptığı saatlerdedir. Olay örgüsü her ne kadar böyle olsa da Zacharius Usta ile yazar kibirin ve bencilliğin insanı sürüklediği o uçurumu başarılı bir şekilde kaleme alabilmiş. Zacharius Usta kibrine o kadar düşkün bir insandır ki yaptığı saatlerin bozulmasını gururuna da yediremez, yaptığı ve bozulmayan tek saati bulmaya gittiğinde karşısına çıkan çirkin yaratıkla yaptığı anlaşma ile de sırf hayatta kalabilmek ve kendisini kibri ile beraber asırlarca yaşatabilmek için bencilliğini gösterir. Kızını ve kızının nişanlısını hiç dusunmeden yaptığı bu anlaşma bir insanin bencilliginin ne derece olabileceğini göstermesi bakımından önemlidir.
Kitabın son bölümünde gecen bir söz asıl olarak bize ne anlatılmak istendiğini çok iyi bir şekilde açıklamaktadır.
"Tanrı'nın dengi olmaya kalkışan, sonsuza kadar lanetlenecektir."