···Okunma: 18 Ocak 2022 22:28 - [ ] Peyami Safa’nın muhteşem bir romanı daha. Yazarın en az “Yalnızız” ve “Biz İnsanlar” kitabı kadar muhteşem bir eser olduğu kanaatindeyim. Kahramanların psikolojik tahlilleri, olayların akışı, betimlemeler o kadar iyi ki, kitabı okudum değil de adeta yaşadım diyebiliyorum.
- [ ] Peyami Safa, türlü türlü yerlerde savaşa katılan ve en son Çanakkale cephesinde yaralanarak uzun süredir hasret kaldığı İstanbul’a dönen Nihad’ın hikayesini anlatıyor bizlere. Fakat Nihad İstanbul’a döndüğünde işlerin sandığı gibi olmadığını fark ediyor günden güne ve kendi içinde sorgulamaya başlıyor vatan, millet, fedakarlık gibi kavramları çünkü görüyor ki kendini cephede feda etmeye hazır bir asker geri döndüğünde ne iş ne de aş bulabiliyor. Bunun yanında uğrunda savaş verdiği ülkesinin zengin insanları zevk ve sefadan başını kaldırmamış, ülkenin bu haliyle hiç dertlenmemişler bile. Kitabın adının “Mahşer” olması da buradan geliyor zaten. Türlü savaşlara girmiş, ölümden dönmüş bir asker olan Nihad, esas “Mahşer” i cephede savaşmak değil, cepheden dönüşte karşılaştığı insanların ve toplumun durumu olarak görüyor. Nihad bu dönemde iş bulmakta, dürüst bir şekilde çalışmakta zorlanıyor ve güç bela bulduğu iş sayesinde tanıdığı Muazzez’e aşık oluyor ve bir şekilde evleniyor onunla. Fakat imkansızlıklar, zorluklar yakasını bir türlü bırakmıyor. Aşkını ve evliliğini bu sebeple doğru düzgün yaşayamıyor ve kendi içinde psikolojik sıkıntılarla boğuşuyor. Ölüm fikri iyiden iyiye kendini hissettirdiği anda intihara kalkışsa da yaşamak fikri ağır basıyor ve burada kitabın en önemli mesajlarından biri olan gerçek, kitaptaki kahramanlardan biri olan romancı Kerim Bey sayesinde kafasına dank ediyor. O ana kadar faziletin menfaate zıt bir şey olduğunu düşünen ve bu yüzden sürekli gelgitler yaşayan Nihad, aslında esas faziletin kişinin hem kendisi hem de toplum için istemesi anlamına geldiğini kavrıyor.
- [ ] Gerek dönemin sosyo ekonomik koşullarını anlamada, gerekse o dönem insanın psikolojisini anlamada son derece başarılı olan bu eser benim için unutulmaz eserler arasına girmiş bulunmakta. Kesinlikle okunması ve üzerine düşünülmesi gereken mesajlara sahip. İyi okumalar.