Puan vermedi·348 syf.····Okunma: 09 Ocak 2022 19:29 Yunan edebiyatının yazarlarından #nikoskazancakis in mezar taşında şu sözler yazılıdır: "Hiçbir şey ummuyorum, hiçbir şeyden korkmuyorum, özgürüm. "
Neydi korktuğu? Kendisi mi yoksa hayat mı? Özgürlüğü ne zaman elde etti? Ölünce mi yoksa hala yaşarken mi o şansı yakaladı?
İşte karşınızda hala daha okurları iki gruba ayırmayı başaran ölümsüz eser Zorba ⭐ 1957 yılında Nobel Edebiyat Ödülü' nü 1 oy farkla Camus' a kaptıran Kazancakis bundan hiç şikayet etmezken, Camus' a ait şu cümleler hala daha edebiyat dünyasında yankılanıyor: " Ödül onun hakkıydı."
Patron-işçi sınıfsalını başta olmak üzere pek çok açıdan hayata değinerek başlıyor eser. Kendisine 'patron' diye hitap edilen ve olayı bizlere aktaran yazar, en yakın dostuyla uzak düşmüştür. Entelektüel kişiliği gezmeyi, hayal kurmayı besin haline getirmiş olsa da, Girit bölgesinde küçük bir linyit madeni vardır. Bir gün Pire' de, Girit'e gidecek vapuru beklerken tanışır Alexi Zorba ile. Günler geçtikçe bu iki kelime mevkisel anlamını yitirir, hatta artık dostun içine bile sığamazlar.
Patron linyit ve paradan ziyade, kitap düşkünüdür. Hayata oradan, mürekkep ve sayfalardan bakar. Zorba ise tüm bunlardan uzak, okumamış lakin hayatını kendi, üstelik oldukça da ilgi çeken felsefesi ile yaşamaktadır. İşte onu bu denli kalıcı kılan da hayata bakış şeklidir.
Bazen her şeyi yeni gören biri gibi yıldızları izler, bazen en içinden çıkılmayacak durumlara çözümler bulur. Kadınlar, santur, dans, yemek, içki... Bunlar en sevdikleridir. Sorgulayan bir tarzın yanı sıra, sınırsız bir özgürlüğü vardır Zorba' nın. Dini yoktur, vatanı yoktur.
Kitap boyunca, yazarın iç hesaplaşmasına, korkularına, yenilgilerine, soru işaretlerine kısacası iç dünyasının bilançosuna ve tüm bunları Zorba sayesinde ortaya çıkartıp özgürleşme çabasına tanık oluyoruz. Kısacası bu kitap Kazancakis'in Zorba sayesinde kendini bulma anlatısıdır.
Negatif yorum olarak kadınlardan bahsediş şekli vardır ki, ben de ilk okuduğumda anlam veremedim. Daha sonra o bölümlerde aslında bir yara gördüm. Kadınları yüceltmesi, yardıma muhtaçmış gibi bahsetmesi çelişkisi tamamen iç acısından kaynaklı bence.
(tamamı instagram hesabımda)