Gönül aynasını onardım da buldum bengisuyu..
2022 8. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2022 21:10
“Yakutları vakitler vererek satın alabilirsin, ama vakitleri yakutlar vererek satın alamazsın. ” #152228518 vaktinizi alıyorsam eğer, hayra vesile olması temennisiyle… Mevlana Celaleddin Rumi 'nin eserlerini okumak, sanırım sahip olduğumuz en kıymetli şeylerden birisi.. Okurken, hissettiren, düşündüren ve anlamlandırmamızı sağlayan o kadar çok şey barındırıyor ki her biri içinde, okuyup da kenara koyulacak türden değil. Adeta her birinin başucu kitabı olması gerektiği kanısındayım o sebeple. Keza Yedi Meclis (Mecalis-i Seb'a) de bu eserlerden bir tanesi zannımca. Eser Mevlana Celaleddin-i Rumi 'nin kısa bir yaşam öyküsü ve okunması gereken diğer eserlerine dair kısa bir tanıtım ile başlamakta. Ki bu yazı başlamadan önce satırların ruhuna yaklaşmamız açısından güzel bir başlangıç olmuş benim nazarımda. Sonrasında, Mevlana Celaleddin Rumi' nin verdiği yedi vaazın hadisler ve kısa hikayeler ile harmanlanmış yedi bölümü ile devam etmektedir ve zannımca her birini kalp gözümüzü de açıp okumamız gerekmekte çünkü satırlar arasında bizlere yaşam sırları fısıldayan bir ses gezmektedir. Anlatım ve dili ile ise usulca öğüt veren, başınızı okşayan, yanınıza oturup dertleşen ve böylece o dönemin toplumsal ve ilmi sorunları ile (benim nazarımda günümüzün de) hasbehal olmaktadır. Mevlana'nın tasavvufi görüşü ise bu sessiz ama gürültülü satırlar arasında demlenmekte ve bizlere dokunmakta… O sebeple ki, her biri çok değerli öğütler içeren bu satırlar öylece alelade okunmamalıdır benim nazarımda. Kısa ama öz de olsa, okurken anlamlandırmaya çalışmak en doğrusu. Yüreğinizin kapılarını açıp, zaman verin bu esere. Verin ki kendi elinizin elinden tutabilesiniz. Verin ki yaşamın perdelerini aralayıp, zamanın girdabında kaybolmayasınız.. Eserde de dediği gibi "Ben ancak kendimden sıyrıldığım zaman benim." #152209137 kendinizden sıyrılıp özünüzü bulmanız için.. Ruhunuzda demlenip yürek kapılarınızı açmanız ve aklın kıymetinin farkında olmanız temennisiyle… Mevlana Celaleddin Rumi Hazretlerinin dilinden ayet, hadis ve nükteli kıssaların eşliğinde muazzam bir tefekkür yolculuğu yapmak isteyen herkese bu eseri tavsiye ederim, naçizane.. (Son olarak bizleri #151938820 etkinliği ile bu tasavvuf çatısı altında toplayıp, birbirimizin satırlarında demlenmemizi sağladığı için okur arkadaşımız https://1000kitap.com/Cilehanedar'a teşekkür ederim, sevgi ve minnetle…) Şimdi sizleri kitaptan birkaç satır ile başbaşa bırakıyorum, ruhunuzu beslemesi dileğiyle.. #152336904 #152229889 #152175256 #152188374 #152214100 #152215613 #152228075 #152241060 #152243764 #152313006 #152318922 #152326767 #152574221
Yedi Meclis (Mecalis-i Seb'a)Mevlana Celaleddin-i Rumi · Kurtuba · 2010194 okunma
3.109 Gösterim
Güzel bir inceleme olmuş emeğinize sağlık.Benim de bu etkinlik dahilinde okumaya devam ettiğim bir kitap.Alelade bir kitap değil sindire sindire okumak gerekiyor.Ben de @Cilehanedar ‘a teşekkür ediyorum.Saygılarımla🌸