2022 1. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2022 19:20
Raskolnikov’un psikolojik ve ruhsal acılarının fizikselliğe bürünüşünü, aşırı fakirliğe lanet edip bu durumdan kurtulamamasını, karşılaştığı zorlukların üstünde biriktirdiği sorumluluk hissine tahammülünün kalmayışını, sonunda “ee yeter lan!” diyip pes ederek, yaşanılmayacak kadar kötü olan odasında yalnızlık ve depresyonla baş başa kalmasını, Napolyon ya da bir böcek olma ikileminde gidip gelmesi sonucu işlediği suç, sonrasında da çektiği (kendine çektirdiği) cezaları anlatan bir kitap. Belki bunun benzerini hepimiz farklı örneklerde yaşamışızdır. Bir sorunla karşılaşırsın. Sorunun kendisini ve çözümünü anlayabilecek kadar bilinçlisindir. Fakat çözüme giden o adımı atmak dahi içinden gelmiyordur. Birikir, birikir, birikir... Ta ki seni içerden yiyip bitirene kadar. Uçurumun kenarına itene kadar. İşte o an atlamaktan başka çaren yoktur. Nereye düşeceğin ise meçhul. Humma nöbetlerinde sayıklayarak “x” caddelerinde “v” köprülerinde gezinir bulursun kendini. En sonunda o adımı atmış olursun fakat bunun bir bedeli vardır. Bu bedelin sonunda ise bir ödül. Okumanızı tavsiye ederim. Kitap akıcı mı değil mi karar veremedim. Bir karakterin iki hatta üç tane hitap edilişi olduğu için karmaşıklık yaşanabiliyor.
Psikoloji
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025194,3bin okunma