···Okunma: 20 Ocak 2022 19:30 SPOİLER İÇERİR
Kitapta maddi yetersizlikler yüzünden hukuk öğrenimini yarıda bırakmış olan Raskolnikov adında genç ile tanışıyoruz.Raskolnikov para ihtiyacını annesinin gönderdiği parayla karşılıyor fakat annesin durumu da pek iç açıcı olmadığı için para göndermeyi kesiyor ve Raskolnikov para ihtiyacını tefeci bir kadına eşyalarını rehin bırakarak karşılıyor.
Bir gün Raskolnikov tefeci kadından rehinlerini alamamasının yanı sıra annesinden kız kardeşinin kendisinden yaşça çok büyük ve paralı bir adamla evleneceğinin haberini alıyor.
Bunun ardından Raskolnikov kendince bir felsefe yaratıyor ve bu felsefeye göre Raskolnikov ortalama olmayan insanların mesleki sıçrayış veya binlerce iyilik için bir cana kıyılması hakkını veriyor. Örnek olarak Newton'un karşısında onun buluşlarını engelleyecek bir grup olsa Newton buluşlarını yaymak için bu insanları öldürme hakkına sahip olduğunu düşünüyor Raskolnikov.
Bu felesefeyle dahi olduğuna inanan Raskolnikov Tefeci kadını öldürmeye karar ve tefeci kadına gider.İşler beklenmedik şekilde gerçekleşir ve Raskolnikov tefeci kadınla birlikte tefeci kadının kız kardeşini de öldürür. Bunun ardından Raskolnikov paraları alıp bir taşın altına saklar ve bu paraya el sürmez. Buradan da anlıyoruz ki Raskolnikov tefeci kadını ne yoksulluk ne de iyilik için öldürmüştür. Raskolnikovun öldürme sebebi dahi bir insan olduğuna inanmasıdır.Raskolnikov ağır buhranlar-psikolojik savaşlar geçirir ve kitabın sonunda suçunu itiraf eder fakat itiraf etmesinin sebebi çektiği acılar veya vicdan azabı değildir, itiraf etme nedeni kendisinin dahi bir adam olmadığının anlamasıdır.....
Kitap incelemeyle anlatılmayacak derin ve güzel bir kitap,mutlaka okuyun derim.