Puan vermedi·687 syf.····Okunma: 20 Ocak 2022 16:24 Sevgili basit insanlar ve üstün insanlar..
Neden böyle başladım? Çünkü itabımızın kahramanı Raskolnikov insanları böyle ayırmış. Basit insanları sadece var olmak için yaşamaya devam edenler olarak üstün insanları ise bir fikir, amaç ve hedef uğruna her şeyden kendinden bile vazgeçebilenler olarak sınıflandırmış. Bir tefeci ihtiyar kadını topluma yaramadığı sadece yaşamak için yaşayadığı için bir baltayla öldürdü. Raskolnikov'un hikayesi bununla başladı..
Raskolnikov pek çok ve karmakarışık duyguları olan, fazla zeki ve ideal aşkıyla tutuşan ama bir ideali olamayan hukuk öğrencisi bir genç olarak karşımıza çıkıyor. Bu hukuk öğrencisi bir cinayet işler ve süreç bununla devam eder. Raskolnikov büyük liderlerin kendi fikirleri ve amaçları uğruna birçok insanın ölmesine sebep olduğu yine de hiçbir ceza almadan hatta daha yükseltildiğini anlatır. Basit insanların ise ölüme yol açtığında en ağır cezalara çarptırılmasını anlatır. Bundan dolayıdır ki kendini Napolyon gibi görmeye başlar ve ihtiyar kadını öldürmeye cesaret eder. İhtiyar kadının paralarını fakirlerin yemesinin bir yararı olduğunu aksi halde bu kadının fakirleri sömürdüğünü iddia etmektedir. Aslında bir fikir için bu kadını öldürmüştür. Benim için kitabın ana teması ve beni düşündüren şey budur.
Kitapta Dostoyevski'nin otobiyografik özellikleri de görülüyor. Dostoyevski'nin bu kitabı yazmaya başlamadan önce sahip olduğu dergisi kapatılır. Daha sonra abisi ve karısı ölür. Abisinin borçlarını üstüne alarak Avrupa'ya kaçar. Avrupa'da bir oda tutar. Zamanla bu odanın parasını ödeyemez duruma gelir. Ev sahibesi ona yemek vs. vermez. Suç ve Ceza'yı bu sırada yazmaya başlar. Kahramanımız Raskolnikov'un odasının ve ev sahibesinin bu kadar gerçekçi ve detaylı yazılmasının sebebi budur diye düşünüyorum. Yaşanmış kadar iyi bir oda tasviri yapılmış kitapta. Okudukça derine daldığınız Raskolnikov'un kız kardeşi ve kendisini yenilemeye yardımcı olan Sonia ile ilerleyen sayfalarda tanışacaksınız.
Kitap çok uzundu ve beni en etkileyen kısımı sadece ele almak istedim.
Keyifli okumalar :)