2022 2. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2022 14:25
"Bu hem bir tarihi roman hem de roman biçiminde yazılmış tarihtir" diye başlayan bir kitabın her ikisi de olamaması üzücü gerçekten. Orhan Pamuk'un daha önce okuduğum kitaplarındaki zamana ve mekana yolculuğu bu kitapta hiç bulamadım. Ne kurduğu hayali Minger Adasında dolaşabildim ne de vebanın o karanlık yüzünü görebildim. Orhan Pamuk'un Abdülhamid, Osmanlı ve salgının tek müsebbibi gördüğü dindarlar nefreti sebebiyle bolca bunları okuyor ama olaylar, karakterler ve kurguyu bir türlü oturtup kitaba konsantre olamıyorsunuz. Hayali ada ve insanlar içine sıkıştırılmaya çalışılmış taraflı ve eksik tarih bir süre sonra gerçekliğini de yitiriyor ve ilginiz kayboluyor. Yani kısacası ne tarih ne de roman okuyorsunuz. Kitabı ilk 200 sayfada bırakmayı çok düşündüysem de belki, acaba, hadi diye diye zorla da olsa okudum ve bitirmeyi başardım. Birisi son 35 sayfayı hiç okumana gerek yok deseydi en azından 1 saat tasarrufum olurdu. Gerçekten bu bölüm neden konmuş kitaba anlamak zor. Kısacası "hayal kırıklıkları beklentiler ile doğru orantılıdır" tezi bir kere daha doğrulanarak ciddi hayal kırıklığı yaşadığım bir kitap oldu. Eminim kütüphanenizde bunun yerine okuyabileceğiniz veya listenizde bunun yerine alabileceğiniz çok daha güzel kitaplar vardır. Paranızı ve zamanınızı daha güzel bir kitapta değerlendirin derim.
İnceleme
Veba GeceleriOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20218,7bin okunma