···Okunma: 23 Ocak 2022 23:10 Sarah Jio’nun yazdığı ve onun başarılı yolculuğundaki ilk kitap. O yüzden bazı eksiklikleri var mesela hikayenin tam tamamlanmamış olması gibi. Ama ilk kitabı olduğu için bunu normal karşılıyorum.
-SPOILER İÇERİR-
Emily, eşi onu aldatıp boşandıktan sonra bu olanları unutmak için yengesi Bee’nin yanına gider. Burası aynı zamanda Emily’nin küçükken yazları geldiği bir adadır. Kaldığı odadaki bir çekmecede bir günlük bulur ve okumaya başlar. Bu günlük 1943’ten kalma bir defterdir.
Günlüğün sahibi Ester’dir. Ester ve Eliot birbirlerine aşıktır ve nişanlıdırlar. Evleneceklerdir ama bir gün Ester Eliot’u bir kadınla samimi bir şekilde görür, ondan ayrılır. Eliot da askere gider. Ester ise Bobby ile evlenir, yine de aklı hâlâ Eliot’tadır. Bobby’den de bir kızı olmuştur.
Eliot askerden döner ve Ester ile görüşmek ister. İkisi buluşurlar ve o gece birlikte olurlar. Hatta Ester hamile kalmıştır. O gece mor menekşeler açmıştır. Derler ki bu menekşeler her yerde açmaz, bir insan ona ihtiyaç duyarsa o zaman açar. O gece ikisini Janice görmüştür, Janice de Bobby’e aşıktır.
Ester’e de Billy hâlâ aşıktır. Neyse bir gün Janice Bobby’e Ester’in onu Eliot’la aldattığını söyler. Ester da inkar etmez, Bobby onu evden kovar ve kızından ayırır. Ester bunun üzerine Eliot’un evine gider ama camdan baktığında onu yakın arkadaşı Frances ile görür. Rose, Frances ve Emily çok iyi arkadaşlardır ama Frances de Eliot’a aşıktır.
Normalde Ester ilk nişanı attığında Eliot’un bir suçu yokmuş, düğün yeri ayarlıyorlarmış. Ama daha sonra Frances ile aralarında bir şey oldu. Çünkü Ester evden atılmadan önce Eliot’la yollarını ayırmıştı, bu ilişkiden olmayacağını söylemişti. Eliot da onu ne kadar sevse de Frances ile aralarında bir şeyler oldu. Seven insan bunu nasıl yapar tartışılsa da...
Eliot ve Frances de Ester’in onlara baktığını görür. Hemen aşağıya inerler ve Ester’in peşinden giderler. Ama Ester çoktan kararını vermiştir, onların ihanetini ödetecektir. Arabayı uçuruma doğru sürer, tam araba uçuruma düşecekken o arabanın içinden başka tarafa atlar ve kurtulur. Ama Eliot ve Frances bunları bilmez, Ester’in öldüğünü sanarlar. Gerçeği tek kişi bilir: Billy.
Günümüze dönecek olursak Emily, adada Jack’e aşık olur. Ama yengesi Bee nedense bu ilişkiyi onaylamaz. Ve komşuları Henry’den de çok hoşlanmaz. Bir de arkadaşları Evelyn vardır. Emily ona günlüğü anlattığında okumaya devam etmesini söyler. Bir zaman sonra da kanserden ölür.
Gelelim parçaları birleştirmeye... Meğer Ester ve Eliot hariç günlükteki diğer isimler sahteymiş. Yani Frances Bee, Rose Evelyn, Henry Billy, Janice Jane imiş. Yani Emily’nin büyükbabaannesi diye bildiği Jane gerçek babaannesi değil, çünkü Ester’i evden kovduktan sonda Bobby diye bildiğimiz Robert Janice diye bildiğimiz Jane ile evlenmiş. Ester, Emily’nin gerçek babaannesi. Emily sonunda bunları öğreniyor.
Bağdaştıramadığım şu ki Jack’in büyükbabası da Eliot çıkıyor. Bee’nin Jack’i sevmeme nedeni de bu. Ama bu nasıl olmuş? Buna uygun bir hikaye yazılmalıydı.
Henry, o günlüğü Ester’in torunu olarak Emily’nin öğrenmesini istediği için eve koymuş, Bee’nin de haberi yoktu yani. Hatta Eliot’un bile. Eliot’un Ester’in hamile olduğundan bile haberi yoktu. Emily ona defteri verince öğrendi. Öğrendi de ee? Tepkisini göremedik bile.
İkisinin çocukları doğmuş adı Lana. Jack’e ulaşmış ondan bir tablo yapmasını istemiş ama kim olduğunu söylememiş. En son Eliot hastahanede rahatsızlanıyor. Ester’i gördüğünü söylüyor, ona inanmıyorlar. Hemşire Emily’e bir kadının aradığını mavi şalını Eliot’un odasında unuttuğunu onun görüp görmediğini soruyor. Sonra Emily bir bakıyor Eliot o şala sarılmış. Emily de soranın kim olduğunu soruyor o da diyor ki Lana bir kadınla gelmiş annesinin şalını düşürmüş onlar soruyor. Emily anlıyor ki Ester yaşıyor ve kızlarıyla onu ziyarete gelmiş ve bitiyor.
Saçma geldi çünkü ikisinin aşkı merkezdeydi en azından kavuşmalarını okuyabilirdik. Duygusal olurdu, Eliot onun kızı olduğunu bilmeliydi bence yarım kaldı. Onun harici güzeldi.