·456 syf.····Okunma: 26 Ocak 2022 10:44 Darcy soğuk yapısı ve gururlu duruşuyla güçlü bir karakter ama bu gurur kibir değil birçok bölümde onun bu soğuk yapısına fazlasıyla hak verdim. Etrafındaki evlilikten ve varlıklı bir hayat sürmekten başka derdi olmayan bu kadınlara karşı takınılabilecek en iyi kalkan bu olabilirdi. Elizabeth ise soylu ve varlıklı olmayan kişilik olarak güçlü bir karakter. Dobra konuşması, zekası ve coşkusuyla Darcy’in ilgisini çekiyor ama buna karşı koyması gerektiğini Darcy şöyle ifade ediyor: “ Boş yere kendi kendimle çarpıştım. Yararı yok. Duygularıma gem vuramıyorum. Sizi ne derece beğendiğimi, nasıl ateşle sevdiğimi söylememe izin verin.” Buzdan kalkanı olan o kibirli duruşlu adamın ağzından bu cümleleri duymak beni şaşırtmakla kalmadı sevindirdi. Toplum yargılarının üstünde olan duygular ve bunu açığa vurabilecek cesaret farklı sınıflarda aynı düşünen iki insanı bir araya getiriyor. İngiliz toplumuna göre sınıf farklılıkları olmalı orta sınıf balolarla, danslarla aynı seviyeye geldiklerini düşünse de üst sınıf konuşmaları ve bakışlarıyla her fırsatta bunu hatırlatmayı ilke edinmişler. Jane Austen hem toplumsal yapıyı göz önüne serip hem de okuyucuya nerede başlayıp nerede bittiği belli olmayan bir aşkı akıcı ve yalın diliyle sunmuştur. Kesinlikle kült sayılabilecek harikulade bir eser.