Şengal Dağı’nın kaçgınları, insanlık ağacının kırılmış dalları
2022 8. kitabı
Nergisler, Meleknazlar ve Zilanlar… Orta doğunun çetrefilli hayat şartlarına göğüs geren ruhu güçlü kadınlar. Livaneli bu kitabında İbn Haldun’un coğrafya kaderdir sözünün gerçeğe yansıtılmasını, sürekli rekabet hâlinde olan emperyalist devletlerin masum insanların hayatlarını düşünmeden yaptıkları berbat girişimlerini, IŞİD’ın islamcı politikasının altında yatan yobaz düşüncelerini, ahlaksızlığın en büyüğünün birbirlerinin dinlerine, ırklarına saygı duymayan şahıslara ait olduğunu satırlarına aktarmış. Kitabı okuduğumda Zilan’ın anlattıklarını zihnimde canlandırırken gazeteci İbrahim’in yaşadığı bedensel ve ruhani rahatsızlığını bir nebze ben de yaşamış, hissetmiş oldum. “Göğüsleri kuru üzüm kadar küçük kızlar” diye vaat edilen kızlardan istedikleri kadar alıp sevaba girdiklerini sanan IŞİD’li militanların kadınlara, yaşlı adamlara ve bebeklere yaptıkları eziyetleri gözümde canlandırdım. Kendilerini insanlık ağacının kırılmış dalları olarak sayan Yezidilerin, binlerce yıldır dinlerinden asla vazgeçmeyişlerinin istikrarını Meleknaz için kendi canından olan Hüseyin’in içinde gördüm. Sayısız kez erkekler tarafından kullanılmış Nergis’in kanında, bütün orta doğuyu boğacak kuvveti anımsadım. Şeyh Seyda’nın gözlerinin içindeki bilgelik ışığını, kamplardaki çocukların kaderlerinde görmeyi diledim. Kısacası kitap tamamiyle yaşanmış ve yaşanıyor olan hadiseleri bize sunuyor. Teknik açıdan kusursuz diyemesek bile, kağıda dökülen kelamları okurken duyguların ruha ve bedene kazındığını anlayabiliyoruz. Arkalarında IŞİD’ın, önlerinde ise Avrupa’nın varlığını hisseden mültecilerin çaresizliğinin, ‘huzursuzluk’ kavramına bağlanması gözler önüne seriliyor. Zülfü Livaneli Huzursuzluk
HuzursuzlukZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2017117,7bin okunma