2022 7. kitabı
Öncelikte kitabı “okusam mı, okumasam mı?” diye düşünüyorsanız sizi hemen şöyle alalım: youtu.be/nODG680lAFs Şimdi kalanlarla devam edelim. Uyarıyorum. Yazım spoyler içeriyor. Kitap cidden çok iyiydi. Çok keyif aldım. Kısaca değerlendirmek gerekirse: Akıcı Yalın Senaryo iyi Zevk için okunur Pek genel kültür kazandırmaz Empati yeteneği arttırır Derinlik, altta yatan anlam pek aranmaz Aslında bu kitapta beni çeken şeyi çok iyi biliyorum. Zamanın bir kurgu yapmıştım. Bir kız üzerinde aylarca sürecek bir deney. İçinde kısıtlı eşyaların bulunduğu bir odada uzun bir süre kalacaktı. Çok ama çok az yemek verilecekti. Kafasını dağıtabileceği bir şey yoktu. Küçük balkon benzeri bir yeri vardı. İnsansız bir ormana bakıyordu. Günün çok küçük bir zamanı oraya çıkabilecekti. Ve aylarca kız o odada gözleniyordu. Deneydeki amaç kişinin işine odaklanabilmesini sağlamaktı. Mecburiyetten doğan odak ve çalışma arzusu. Boşlukta süzüldüğünüzü düşünün. Öyle bir durumda size en sevmediğiniz meşguliyeti bile verseler, tutkuyla yapmaz mısınız? Genel olarak deney bu teorinin kanıtlanması ve psikolojik olarak gerçekleşebilecek durumların gözlemlenmesi için yapılmıştı. Ve kıza öyle bir durumda bir kaç kitap ve defter verilmişti. Bir zaman sonra kız kitapları hatmetmeye başlamıştı. Kitapları okudukça başka kitaplarla değiştirme gibi olanakları vardı. İşte böyle bir deney. Aslında daha ayrıntılı. Aç bırakıldığı için bulduğu çözümler. Açlığın psikolojisine etkisi. Elindeki bir kaç malzemeyle ürettikleri. İbadetlerinin ve Allahla bağının artışı. Kitaplara odaklanışı. Kavrayışı. Deneyin sonlarına doğru o kadar zaman sonra ilk defa bir insanla iletişim kuruşu… Evet belki senaryo tanıdık geliyor. Ama işte. Tam olarak bundan bahsediyorum. Resmen yazarla çok benzer bir senaryo kurgulamışız. O yüzden Barış Özcan’ın videosunu izlediğimde çok etkilenmiştim. Ve hemen kitabı alıp okumak istemiştim. Ama yazarın kalemi çok iyi. Yani kişinin psikolojisini çok iyi anlatmış. Başına gelenlerin aşamalarını. Hissettiklerini. Vücudunun tepkilerini. Gerçekten çok başarılı. Ben yazmış olsaydım bu kadar iyi anlatabilir miydim bilmiyorum. Yazar sanki gerçekten başından öyle bir şey geçmiş veya geçen birini izlemiş gibi anlatmış. Gerçekten çok başarılı buldum. Bir gün tekrar okuyabilirim.
SatrançStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020279,3bin okunma